Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Вишукану ліпнину в центрі Ужгорода зняв словак, щоб реставрувати за свій кошт. Каже, що це його обов’язок

4 квітня 2014 р., 12:08

Днями на вулиці Волошина в Ужгороді (навпроти римо-католицького собору) почали знімати автентичну вишукану ліпнину на другому поверсі. Стурбовані мешканці зателефонували в редакцію.

Ще б пак, неозброєним оком видно, що ця вулиця та й загалом історична частина Ужгорода втрачає своє обличчя – руйнують фасади старих будівель, вставляють пластикові вікна і двері, не кажучи вже про кольорову гаму.

Один із власників тамтешньої квартири запевняє журналістів, що ліпнину з історичного будинку збивають у ході реставрації, роботи погоджені з відповідними службами, і фасад відновлять у його автентичному вигляді. За його словами, фасад був «у аварійному стані, там не було чого відновлювати, бо все сипалось від одного дотику рукою». Чоловік розповів, що проживає в одній із квартир, розташованих у згаданому будинку, а на реставрацію фасаду наважився, бо хоче «заходити додому як людина, щоб нічого не сипалось на голову». Запевняє, що всі дозвільні документи на проведення реставрації є, а сама вона коштуватиме йому близько 10 тисяч доларів. На телефоні демонструє фото вже виготовленої в одній з місцевих майстерень нової ліпнини.

Власник помешкання — словак і каже, що бачив, який вигляд мають історичні фасади в Європі, де власники квартир старих будинків їх відновлення проводять самотужки. 

«Там нікого не хвилює – маєш ти гроші чи не маєш: якщо живеш в історичному будинку, то відповідальний за його нормальний зовнішній вигляд. Не робиш нічого в цьому напрямку – штраф, якщо власник не сплачує штрафи – просто попросять з будинку і все...».

Жваве обговорення проблеми триває серед небайдужих ужгородців у мережі «Фейсбук». Люди стурбовані тим, що втрачається історичне обличчя Ужгорода, зокрема, дуже сумніваються, що власник бачив первозданний вигляд ліпнини. Хтось пропонує навіть пікетувати його дії. А от представник Львівської академії мистецтв Андрій Возніцькі каже, що є два варіанти правильної реставрації фасадів. Перший — відновлення старих елементів, бо вони є цінними самі по собі. Другий — чистка ліпнини від сантиметрового нашарування вапна чи фарби, зняття форми для повного відновлення. 

«Цей фасад був комбінований: маскарони-кераміка, фриз-гіпс. В разі грамотної реставрації фасад міг простояти ще 40 років до наступної реставрації».

Активістка, яка свого часу працювала у сфері охорони культурної спадщини, Мар’яна Собран каже, що має інформацію, буцімто саме цей фасад мають реставрувати. Зараз з’ясовує деталі й каже, що поінформує згодом. А от реакції служби архітектури міста поки нема. Та й загалом, хіба видно її фахові рішення впродовж останніх кількох років?!


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp