Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Іван Сила повернувся до Праги

28 березня 2015 р., 13:00

Фільм презентували

У рамках проекту «Українці Чехії» у Празі відбувся перегляд фільму «Іван Сила», першої вітчизняної дитячої художньої стрічки, яка розповідає незвичайну історію життя відомого закарпатського силача Івана Фірцака (Кротона) — найсильнішої людини ХХ століття.Як розповіла організаторка проекту ужгородка Христина Петрінко, яка вже другий рік проживає в Чехії, цим фільмом вирішили розпочати культурно-освітню сторінку проекту під назвою «Вечір кіно», гаслом якої є «Розвиваємось, дивлячись правильне кіно». Щочетверга для українців, які проживають в столиці Чехії, будуть проводитися перегляди фільмів: українських чи пов’язаних з Україною та іноземних. Окрім того, що молоді люди, а саме вони домінують серед учасників кіносеансів, через фільми можуть дізнатися щось нове про рідний край, вони ще й знайомляться і спілкуються, тим самим відчуваючи себе не самотніми на чужині. 

Проект «Українці Чехії» виник у листопаді минулого року як спосіб об’єднання людей українського походження, які в силу різних обставин опинилися в Чехії. Хоча тут діє кілька організацій українців, відчувається брак у спілкуванні, бо більшість з них політичного спрямування. А Х.Петрінко з однодумцями намагається заповнити прогалину в культурному розвитку співвітчизників.«Оскільки в Празі живе багато закарпатців, — продовжує 21-річна студентка одного з празьких вузів, — ми вирішили перший «Вечір кіно» розпочати з рідного краю. Кращого репрезентанта Закарпаття, ніж силовий атлет Іван Фірцак з Білок, який в 20—30-х роках минулого століття виступав з чехословацьким цирком не тільки в Чехії, а й у 64 країнах світу, дивуючи всіх своїми перемогами, годі було знайти. 

Як і більшість сучасних закарпатців, Фірцак змушений був податися на заробітки до Чехії (прожив не один рік в Празі), де здобув визнання і став чемпіоном Чехословаччини з важкої атлетики та боротьби. Його доля є прикладом для сучасників і дуже гарно зображена у фільмі, який був знятий за книгою ужгородця Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу». 

Тож показом цього фільму ми провели багато паралелей між Закарпаттям і Чехією».Як виявилося, багато молоді, яка прийшла на вечір кіно, стрічку бачили вперше, хоча приїхали до Чехії зовсім недавно. В Україні не випала нагода її побачити, тож раді, що така можливість з’явилася на чужині. Іван Сила став відкриттям не тільки для уродженців Центральної та Східної України, але і закарпатців. 

Наприклад, двоє студентів з Ужгорода, які навчаються вже рік у Празі, про силача почули вперше і були горді за такого земляка.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp