Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородці можуть помилуватися угорським мереживом

28 березня 2015 р., 17:00

"Голоші" - основне мереживо, яке створюють у сусідній країні.

«Голоші» – таку назву має мереживо, яке є традиційне для угорців. Нині все, що пов’язано з ним, ревно бережуть у містечку Кішкунголош, бо саме тут більше 110 років існує традиція виготовлення цього мережива. А чим воно унікальне, нині можна побачити у виставковій залі музею народної архітектури та побуту в Ужгороді, де днями урочисто відкрилася виставка робіт.Цікаво, що це мистецтво підтримується на державному рівні, і у 2010 році його оголосили частиною угорської культурної спадщини. «Голоші» стало гідним конкурентом брюссельського та венеціанського мережива, яке знане у світі.

Як розповів на відкритті виставки генеральний консул Угорської республіки в Ужгороді Йожеф Бачкаї, в Угорщині цим мистецтвом володіють всього 9 майстринь. А у вже згаданому містечку Кішкунголоші є навіть Дім мережива, який часто показують гостям. До всього, отримати в подарунок «голоші» вважається за велику честь. Угорська держава й нині дарує мереживо як протокольний подарунок високопосадовим гостям іноземних держав. Свого часу «голоші» отримав Папа Римський Іван-Павло ІІ, королева Йорданії, дружина екс-президента США Джорджа Буша та багато інших.Натомість голова закарпатського осередку Національної спілки художників України Борис Кузьма нагадує, що на Закарпатті є теж щось схоже – це так звана чіпка (так кажуть у народі). Чіпки (серветка вишита, але на вигляд ніби зроблена гачком) вишивали наші бабусі і прабабусі. Їх знали далеко за межами Європи.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp