Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті дбатимуть про чорницю та брусніку

29 березня 2015 р., 10:26

Роботи з інвентаризації розпочнуться з квітня

Із квітня на Закарпатті розпочнуться роботи з інвентаризації чорниці та брусниці у більшості районів області, а також зі встановлення науково обґрунтованих нормативів для використання заготівельниками цих ягід. Про це було домовлено на робочій зустрічі директора департаменту екології та природних ресурсів обл­держадміністрації Віталія Семаля з проректором УжНУ Мирославою Лендьел, деканом біологічного факультету Ярославою Гасинець, природоохоронцями та науковцями провідного закарпатського вишу.Запровадження нормативів дозволить визначити, який обсяг чорниці та брусниці можна щорічно вилучати із природного середовища, аби після збору ягід залишалася здатність відновлення їх популяції.За словами Віталія Семаля, ягоди чорниці та брусниці користуються величезним попитом серед закарпатських заготівельників. 

Така їх популярність пояснюється не тільки цінними харчовими властивостями. Чорниця бездоганна як природний компонент лікарських засобів, для виготовлення харчових барвників та фарб у промисловості. Тож встановлення нормативів для використання ягід дозволить поповнити бюджети районів, оскільки збір за спеціальне використання природних рослинних ресурсів місцевого значення зараховується у повному обсязі до відповідних місцевих бюджетів.

Проректор УжНУ Мирослава Лендьел каже, що будь-яке співробітництво з органами влади вітається, а особливо – у форматі науково-дослідних робіт.Нині вже розпочато підготовку відповідного пакета документів для укладення угоди між департаментом екології та УжНУ, розробляється кошторис, визначаються виконавці. А у найближчій перспективі заплановано провести комплексне вивчення рослинних ресурсів Закарпаття.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp