Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

ПАТ «Закарпатгаз» планує безкоштовно повірити 45 тисяч побутових лічильників

30 березня 2015 р., 10:14

Перевірка лічильника є обов’язковою для усіх категорій споживачів і відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» проводиться кожних п’ять або вісім років, в залежності від типу приладу.

Впродовж 2014 року ПАТ "Закарпатгаз" спільно з ДП "Закарпаттястандартметрологія" безкоштовно для своїх клієнтів повірило понад 39,7 тисяч побутових лічильників газу.

Періодичній повірці підлягають всі без винятку засоби вимірювальної техніки, лічильники газу – не виняток.

Нині понад 269 тисяч сімей Закарпатської області, а це 97,4 % від загальної кількості газифікованих домоволодінь, вже обладнані лічильниками газу. За 2014 рік їх кількість збільшилась на 3,1 тисячі. Щороку все більше і більше наших клієнтів встановлює лічильники, що призводить до значної зміни кількості приладів, які ми повинні повірити. У 2015 році нашим підприємством заплановано повірити 45 тисяч побутових лічильників газу.

Забезпечити достовірний облік природного газу може лише справний лічильник, який пройшов періодичну повірку. Гарантовану впевненість нашому клієнту, що він сплачує лише за фактично використаний газ може дати лише вчасно повірений прилад обліку.

Для якісного та своєчасного проведення робіт з повірки побутових лічильників газу ПАТ "Закарпатгаз" обладнало два контрольно-повірочних пункта, територіально розташованих в місті Ужгород та Хуст. Із повірених у 2014 році 39,7 тисяч побутових лічильника газу 4,3 тисячі були визнані непридатними через невідповідність метрологічним характеристикам. Поряд з тим зафіксовані непоодинокі випадки втручання у роботу лічильника з метою зменшення показників реально спожитого газу. Так, за підсумками минулого року, нашими працівниками було виявлено 478 приладів, показники яких не можна брати до уваги. По даним випадкам були донараховані значні суми задля відшкодування завданих Товариству збитків.

Загалом в Закарпатській області ситуація з обліком газу на досить високому рівні, адже загальний показник споживання природного газу за нормами, встановленими державою складає лише 2,6 %, решта наших клієнтів споживає та сплачує за використаний газ відповідно до показників лічильника. Поряд з тим Товариство і надалі продовжує роботу в напрямку оснащення побутовими лічильниками газу своїх клієнтів.

Повірку лічильників здійснює підприємство, яке належить до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та працює в галузі стандартизації, метрології та сертифікації ДП «Закарпаттястандартметрологія» на базі створених за рахунок ПАТ «Закарпатгаз» контрольно-повірочних пунктів та на сучасному обладнанні, в яке Товариство щороку вкладає чималі кошти.

"Приємно зазначити, що динаміка втручань у роботу лічильників помітно знижується. Люди розуміють, що в разі виявлення таких випадків відповідальності не уникнути. Що ж стосується періодичної повірки, то всі фінансові затрати, які пов’язані з даною процедурою проводяться за рахунок облгазу. З огляду на складну економічну ситуацію в державі, високі ціни на паливо та матеріали повірка одного лічильника вимагає набагато більше коштів, ніж на це закладено у тарифі на транспортування газу. Наше Товариство впродовж останніх років інвестувало значні кошти в модернізацію та придбання додаткових установок для повірки", - зазначив заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ "Закарпатгаз" Денис Черненко.





Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp