Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Вакцина БЦЖ та ліки для пацієнтів, в яких пересаджені органи - топ- теми на сесії облради

3 квітня 2015 р., 21:57

На Закарпатті назріває надзвичайна ситуація через відсутність ліків

У п‘ятницю відбулося спільне засідання постійних комісій обласної ради з питань бюджету та охорони здоров’я. На порядку денному питання про внесення змін до програми протидії захворювання на туберкульоз в області на 2012-2016 роки, про програму медикаментозного забезпечення хворих із пересадженими органами та зміни до обласного бюджету.

Володимир Чубірко зазначив, що нині в області склалася критична ситуація із забезпеченням новонароджених вакциною БЦЖ. «В раду вже зверталися чимало батьків. Проблема нагальна. Цього року міністерство охорони здоров’я не закупило вакцин. Через брак препаратів вже не вакцинували 4 тисячі діток. А загалом цього року необхідно вакцинувати майже 20 тисяч новонароджених. Тому пропонується провести позачергову сесію облради, де через відповідну обласну програму виділити кошти на ці потреби. Хоча наголошую - це має бути зроблено за рахунок державного бюджету. Так складається, що проблему ми змушені самотужки вирішувати», - зазначив керівник ради.
Начальник управління охорони здоров’я Василь Скрип зазначив, що препарат виробляється в Росії, Данії та Польщі. Саме з цих країн є можливість їх закупляти. «Перебої з постачанням БЦЖ виникли ще у вересні. Чимало батьків закупляли їх через приватні структури. Три місяці в області не вакцинуються діти, і перспектив не бачимо, що з державного бюджету для цих потреб буде виділено коштів. Епідемічна ситуація в області складна. Через відсутність вакцинування дітей, можемо мати небезпечну ситуацію. Але ми ще маємо час виправити цю проблему. Загалом, на програму треба більше мільйона гривень. В обласній програмі треба зміни, після того буде оголошено торги. Це процедура мінімум на місяць. Сидіти і чекати ми не можемо», - вважає керівник обласної медицини.
Також депутати обласної ради пропонують прийняти на позачерговій сесії облради і звернення з цієї проблеми до центральних органів влади.

Ще одна суттєва проблема в області, яку озвучив Василь Скрип – через місяць закінчується запас ліків для пацієнтів, в яких пересаджені органи. Нині в області є 29 таких пацієнтів (мають трансплантовані нирки або ж печінку). Загалом в області на ці потреби необхідно 2,3 млн.гривень. Це питання теж планується винести на розгляд позачергової сесії облради.


Прес-служба облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp