Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Скільки закарпатці витратять на Великдень

4 квітня 2015 р., 18:00

Аби пасхальний кошик був святковим.

Наближається найголовніше свято християн – Воскресіння Господнє. Великдень, або Пасху, в усьому світі святкують навесні, після Великого посту, що триває в цілому понад 40 днів. Весна – прекрасний період для святкування Воскресіння, природа в цей час змінюється і перероджується. Світловий день збільшується, настрій поліпшується, з’являється дедалі більше енергії для нових звершень. Для тих, хто дотримується Великого посту, це свято є ще величнішим і більш значущим, оскільки Великдень – символ Воскресіння, свято духовного відродження людства та очищення від гріха. Символічно напередодні Великодня, в ніч із суботи на неділю, відбувається освячення їжі, яка буде присутня на великодньому столі. 

Цьогоріч Закарпаття, як і вся Україна, святкуватиме Пасху 5 та 12 квітня. Обов’язковою та найбільш важливою складовою великоднього кошика є паски, випечені й прикрашені господинями. Крім того, до кошика часто потрапляють домашня ковбаса, хрін, буряк, варені яйця у вигляді крашанок чи писанок, сіль, масло, сир… ну і в кого на що фантазії вистачить.

«Карпатський об’єктив» напередодні великого свята вирішив вирахувати вартість цьогорічного пасхального кошика. Отже, почнемо з плетеного кошика, до якого складатимуться всі необхідні для святкування смаколики. Кошики можна придбати на ринках міста Ужгорода та в магазинах декору. В першому випадку вартість ручної роботи – від 80 до 150 гривень, дитячі – від 25 до 50, теж залежно від розміру. Але такі кошики не будуть святково прикрашені. В магазинах декору плетену тару можна обрати різного кольору, зі стрічками, квіточками та різними іншими прикрасами, але коштуватиме це в рази дорожче – від 800 до 1000 грн! 

Оскільки порядна закарпатська ґаздинька купує кошик один раз і на довгі роки, то його вартість ми не враховуватимемо. Поглянемо на продукти, які потраплять на святковий стіл … Головний продукт столу – паска. Магазинна коштуватиме від 25 гривень за штуку (маленька), а більша й до 50 дотягне. Звісно, можна випікати й удома, але вартість від цього не особливо зміниться. Також один із найголовніших продуктів – це шовдарь. За кілограм домашнього копченого м’яса на базарі правлять від 120 до 140 гривень. Якщо купувати цілий окорок, доведеться викласти близько 1000 гривень. Але альтернативою є привезений з Угорщини або Словаччини у вакуумних упаковках – 75–90 грн. Третім варіантом, до речі дуже смачним, є шовдарь, куплений у мережі магазинів «ковбасок» – продавчині пропонують три види шинки: вищого ґатунку й першого, при цьому ціни цілком терпимі: 87 та 93 грн за кг. Та сама ситуація з ковбасою. На відміну від ринку, в магазині її декілька видів, найдорожча – домашня на дровах – 141 грн за кілограм. На ринках міста смакота, яку виготовили справжні господині з домашнього поросятка, витягне з вашого гаманця близько 120–130 гривень за кілограм. 

Бурячок теж можна відшукати за 5 грн, але кому бракне часу, але є гроші, то найвища ціна за овоч – 8 грн. Корінь, який символізує здоров’я й має бути у кошику, – це хрін. Штучка свіжого – від 5 до 7 грн (залежно від розміру), а вже тертий – 8–10 грн за баночку. Масло – від 5 грн за 100 г. Яйця – важливий продукт, символ продовження життя. За одне домашнє просять від 3 грн, а в супермаркетах – від 1,19 до 1,74. За літр молока – від 8 до 15 грн. Уже готова грудка коштуватиме близько 40–50 гривень. Вино домашнього приготування можна придбати від 15 грн/літр, але можна купити альтернативне, магазинне – від 30 до 150 грн за пляшку червоного. Сюди додамо ще такі потрібні елементи, як свічки (декоративні – від 15 грн) та писанки (дерев’яні «гуцулики» – 10 грн, ручної роботи з бісеру, декупажні, з розписом або вишиті – від 25 грн). Тому, напевно, писанки краще виготовити власноруч. Ще необхідно кошичок прикрити. 

Для цього потрібна спеціальна пасхальна серветка. Тут існує особлива мода. Найдешевші ті, які вважаються штампованими й коштують залежно від розміру від 35 грн., трохи дорожчі – вишиті хрестиком (з церквою, котиками, писанками, написом) – від 120 грн. А наймодніші та найдорожчі ті, що вишиті бісером. Розмір однаковий, візерунок різноманітний, ціна – від 450 грн. Це тільки ті продукти, які потрапляють до кошика. Але кожна господиня, чекаючи на поливачів, готує щедрий святковий стіл з різними салатами, закусками та солодощами. Тож, згідно з нашим оглядом, пасхальний кошик подорожчав приблизно в 1,5 раза. Проте не варто забувати, що тільки два продукти є суттєвими й особливо важливими: хліб – тіло та вино – кров. Решта – лише забаганки часу й людей. І що найголовніше – потрібно любити та поважати один одного, дотримуватися християнських правил і берегти душу. 

Марія КЕСЛЕР

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp