Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як на Закарпатті оздоровлюватимуть дітей?

12 квітня 2015 р., 10:00

До початку літа - рукою подати, а проблем багато...

Як відомо, 28 грудня минулого року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», яким не передбачено часткове фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих оздоровчих закладах за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Про це йшлося в обласній раді профспілок на нараді організаторів оздоровлення дітей та підлітків влітку 2015 року.Прийняття цього закону поставило під загрозу оздоровчу кампанію, оскільки фінансові можливості профспілкових організацій, роботодавців та батьків не дозволяють досягти його обсягів хоча б на рівні минулого року. Як показує аналіз минулорічного оздоровлення за організаційно-фінансовою участю профспілок, торік частка Фонду соцстраху в цьому разом з іншими джерелами фінансування — коштами профспілкового бюджету, господарників, спонсорів, батьків — становила на Закарпатті близько 50 відсотків. За попередніми підрахунками, дефіцит коштів, які виділяв Фонд соцстраху на оздоровлення дітей, тільки в нашій області склав у 2015 році понад 20 млн грн.Голова облпрофради Іван Король підкреслив, що на цьогорічну вартість путівок у дитячі оздоровчі заклади вплинуло і те, що з 1 січня 2015 року, згідно зі змінами до Закону №71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», скасовано пільгу щодо сплати податку на землю для дитячих оздоровчих закладів, у тому числі тих, які перебувають на балансі підприємств, установ, організацій, а також встановлено додатковий податок на нерухоме майно, до якого віднесено не тільки житлові приміщення, а й господарські будівлі. 

Розмір такого податку встановлюватимуть органи місцевого самоврядування.Доволі непрості перспективи оздоровлення дітей влітку цього року за кошти місцевих бюджетів, проведення тендерів з оздоровлення для окремих категорій дітей, очікувану мережу дитячих оздоровчих закладів в містах і районах, передусім з денним перебуванням, висвітлили у своїх виступах директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Михайло Мотильчак і начальник управління молоді та спорту ОДА Денис Ман.

Директор виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Ігор Сегляник наголосив, що в області було зроблено значний крок вперед щодо оздоровлення дітей за кошти Фонду соцстраху: з 4,6 млн. грн. у 2013 році до 14,2 млн. грн. у 2014-му. Сформовано реальну мережу діючих дитячих стаціонарних оздоровчих закладів, забезпечено своєчасну оплату путівок як за повну вартість, так і за часткової участі фонду. На жаль, через зміни до деяких законодавчих актів діти застрахованих осіб цього літа не зможуть оздоровлюватися за кошти соцстраху.Чи можна виправити цю ситуацію? Голова облпрофради Іван Король запропонував направити звернення від обласної ради профспілок та обласного об’єднання організацій роботодавців «Закарпаття» до Президента України ініціювати внесення змін до Закону України №77 від 28 грудня 2014 року про відновлення часткового фінансування дитячого оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Йшлося на зібранні й про вартість путівок у дитячі оздоровчі заклади, яка порівняно з попереднім роком зросла. Сьогодні цінові пропозиції вартості одного ліжко-дня в стаціонарних дитячих оздоровчих закладах Ужгородського, Перечинського, Мукачівського, Хустського районів становлять185—265 грн. на добу. Тривалість змін – 14—21 день.Тож яким буде на Закарпатті оздоровлення дітей влітку цього року, покаже час.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp