Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття матиме партнерський регіон у Канаді (ФОТО)

14 квітня 2015 р., 15:42

Про це йшлося на сьогоднішній нараді

У Закарпатській ОДА у вівторок, 14 квітня, відбулася зустріч голів обласної адміністрації Василя Губаля та обласної ради Володимира Чубірка з Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні Романом Ващуком.

 

Керівник області, вітаючи гостя, наголосив, що цей візит - подія для Закарпаття. "Радий зустрічі з послом країни, яка для нас не чужа й яка може бути прикладом. Українці з Революцією Гідності довели свої прагнення до кращого, те, що готові розвивати державу на засадах демократії і громадянського суспільства. Вдячні за підтримку, яку здійснюєте", - сказав Василь Губаль. Він наголосив: "Ті події, які відбуваються на Сході України, приносять нам труднощі і тривоги, водночас Закарпаття відіграє значну роль в обороні країни, всі знають, зокрема, про 128-му бригаду, яка міцно стояла на позиціях і довела свою мужність. Зараз ми в області робимо все, аби підтримувати військових, їхні родини. Тільки торік на потреби забезпечення вояків і допомогу родинам учасників АТО було виділено з обласного бюджету більше 20 мільйонів гривень. Продовжуємо цю роботу". Голова ОДА акцентував: "Відчуваємо контакт з Канадою, і хотілося б поглибити взаємини, тож раді б знайти партнерський регіон у далекій, але дружній країні".

Відтак учасники перемовин перейшли до обговорення економічних питань. Керівник області наголосив: на Закарпатті працює чимало бізнесу з іноземними інвестиціями, й влада краю працює прозоро і відкрито. "Разом з тим нерідко відчуваємо й опір певних чиновників, які не хочуть змінювати свої звички й працювати поза стандартами корупції. Боремося з такими явищами. І завжди спираємося на простих людей та діємо в їхніх інтересах – інтересах громади Закарпаття", - зазначив Василь Губаль, розповідаючи дипломату про стан справ у краї. Він побажав гостеві під час перебування в області отримати добрі враження від Закарпаття, а, підсумовуючи ситуацію, в якій опинилася держава, сказав: "Переконаний: коли це лихо закінчиться, Україна буде переможцем - у кожному випадку. І тут мова не лише про військовий конфлікт, а також і про перемогу інтелектуальну, світоглядну, економічну, у розвитку, у міжнародній співпраці. Я впевнений в цьому, бо правда на нашому боці".

"Безперечно, правда на стороні України і це розуміє весь світ. Канадський уряд і її громадяни так само впевнені, що правда - за Україною", - сказав Роман Ващук. "Ми раді змозі надавати вам допомогу, технічні засоби, амуніцію тощо – все те, що допоможе людям, які шукають добрих змін, переломити ситуацію на краще", - зазначив він. Затим дипломат розповів про зустріч зі студентами – пан посол має добрі емоції від спілкування зі закарпатською молоддю й бачить, що вона готова працювати для кращого майбутнього.

Голова обласної ради Володимир Чубірко, своєю чергою, подякував в особі посла усій Канаді: "Спасибі за підтримку України, як у часи її становлення, так і у цей важкий момент нашої історії. Боротися можна, коли є підтримка. Від вас ми її відчуваємо. Що ж зараз чи не найбільше потрібно Україні – це реформи, й також ваш досвід в їх проведенні, як країни, яка належить до найуспішніших держав світу. Також нашій країні потрібна дієва боротьба з корупцією, і це так само через реформи, через створення ефективнішого апарату управління".

Затим керівник облради попросив дипломата звернутися в провінцію Манітоба про укладення договору про співпрацю із Закарпаттям, акцентувавши: "Маємо зв’язки між громадами, й обласна влада прагне утворити міцніший "місток" між Канадою та Україною – для того, аби спілкуватися і набиратися досвіду. Тим паче це актуально, бо насправді маємо дві війни – і на Сході, і в кожному місті, селі, районі, де точиться боротьба за краще життя".

Посол розповів, що має досвід міжрегіональної взаємодії, яку напрацьовував і на інших дипломатичних посадах, і радо сприятиме в тому, щоби Закарпаття отримало партнерський регіон у Канаді. Дипломат підкреслив: "Ми свідомі того, що Україна – це не лише Київ, і дуже цікаво познайомитися з потенціалом Закарпаття - для пошуку точок дотику, в тому числі і в справах, цікавих з бізнесового погляду".

Керівник комерційного відділу посольства Канади в Україні Мартін Клінтон розповів про те, що вважають перспективним для співпраці. Йдеться, з-поміж іншого, про галузі сільського господарства, IT-технології. «Налагодження партнерства ще актуальніше з огляду на те, що Канада й Україна ведуть перемовини для започаткування вільної торгівлі», - наголосив дипломат.

Затим учасники зустрічі обговорили реформи, які тривають в Україні. Чи не в першу чергу це - децентралізація. Василь Губаль підкреслив, що область надіслала центральній владі пропозиції врахувати у здійсненні цієї реформи специфіку Закарпаття як особливого регіону – багатонаціонального краю, з особливим географічним розташуванням. "У процесі децентралізації має бути врахована думка місцевих громад. І прикладом того, що особливості мають бути зауважені, є й процес фінансової децентралізації, через яку певні гірські райони краю відчувають труднощі з формуванням бюджету", - сказав керівник регіону.

Голова ОДА, який підкреслив, що Закарпаття потребує живих інвестицій, наголосив на пріоритетах, які вбачає в господарстві краю, зокрема, мова про енергозаміщення і енергоощадження. Василь Губаль запросив канадських партнерів до спільної участі в міжнародних проектах, наголосивши що обласна влада гарантує прозорість у їх втіленні. Разом обговорили напрямки співпраці в цьому контексті.

Також торкнулися і теми управління, потреб реформ у цій сфері. Роман Ващук акцентував, що Канада має досвід у втіленні проектів, спрямованих на створення ефективного управлінського апарату, та радо ділитиметься напрацюваннями із Закарпаттям. Учасники зустрічі домовилися про активізацію співпраці – як на рівні громад, регіонів та інституцій, так і з запрошенням центральної влади обох держав пожвавити партнерські проекти.

Пан посол побажав українцям у цей складний час триматися та вірити в краще, з усвідомленням, що як Канада, так і загалом весь прогресивний світ підтримує нашу державу в боротьбі за країну та зміни на краще.

Прес-служба Закарпатської ОДА






Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp