Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

ЄвроМайдан та АТО - у стінах Ужгородського замку (ФОТО)

19 квітня 2015 р., 09:55

Виставка, присвячена революційним подіям в Україні, відкрила свої двері для відвідувачів старовинного змку

У старовинному Ужгородського замкові – базовій споруді Закарпатського краєзнавчого музею відкрито нову експозицію під назвою Inter arma silent Mysae (Між гарматами музи мовчать). Відтак відвідувачі нині можуть оглянути понад 300 новітніх експонатів, що стосуються Революції Гідності та участі закарпатців у бойових діях на сході України.

Загалом слід зазначити, що працівники Закарпатського краєзнавчого музею постійно дбають про оновлення своїх експозицій. Приміром, 2009 року тут було урочисто відкрито нову сучасну експозицію «Закарпаття між двома світовими війнами», яка хронологічно охоплює період від 1914 до 1938 року. В ній представлено 324 оригінальних документальних та речових експонатів, призначених для історичного висвітлення утворення Карпатської Української держави. Поруч з останньою облаштовано меморіальну кімнату-музей Августина Волошина – визначного українського вченого, педагога, церковного, громадського, культурного, політичного і державного діяча, Президента Карпатської України, Героя України. Особливу ж зацікавленість у відвідувачів музею викликає й нова експозиція з фондової колекції холодної та вогнепальної зброї XVI – початку ХХ ст., на якій представлено 60 зразків зброї у хронологічній послідовності за різновидами та місцем виготовлення. А тематичні виставки «Народні музичні інструменти Закарпаття» і «Народний одяг Закарпаття» репрезентують унікальні зібрання відділу народного мистецтва та етнографії, починаючи з 20-30-х років ХХ ст. до сьогодення. Щороку науковці Закарпатського краєзнавчого музею створюють 4-5 тимчасових виставок, присвячених різним темам.



За словами ж упорядника згаданої виставки, завідувача відділу «Августин Волошин та новітня історія» Івана Ороса за минулий рік закарпатським музейникам вдалося зібрати близько 500 експонатів, 200 з яких - фотороботи останніх двох років: «Ми присвятили її участі закарпатців в ужгородському та київському Євромайданах та нашим землякам – військовослужбовцям, учасникам Антитерористичної операції. Підготовча робота тривала цілий рік, ми збирали по всій області матеріали для неї. Відтак 300 нових оригінальних експонатів увійшли до нової експозиції. Вона складається з двох розділів: перший розповідає про Євромайдан, другий висвітлює Антитерористичну операцію».

Працівник музею запевнив, що виставка постійно поповнюватиметься новітніми експонатами, які стануть добрим підґрунтям для патріотичного виховання майбутніх поколінь закарпатців.


Ігор Галущак

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp