Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Громадська рада розповіла, чим займалася протягом року

20 квітня 2015 р., 12:50

Прес-конференція на цю ткму відбулася в Ужгороді нещодавно

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція представників Громадської ради при Ужгородській міській раді. Питання про створення громадської ради ініціювали на сесії Ужгородської міської ради 24 лютого 2014 року. Рік тому, 11 квітня, Ужгородська міська рада ухвалила рішення № 1267, яким затверджено Положення про Громадську раду Ужгородської міської ради. 19 травня минулого року відбулися установчі збори, на яких було сформовано первинний склад громадської ради у складі 100 осіб.

Як розповів Олександр Пересоляк, за рік Громадська рада активно працювала: на сьогодні подано понад 300 звернень у різноманітні інстанції, з них близько 20-ти – у правоохоронні органи, порушено 3 кримінальних провадження. Три рішення міської ради в інтересах територіальної громади було скасовано за участі Громадської ради. «Громадська рада взяла участь у 5-ьох громадських слуханнях та стала організатором двох з них. Складається так, що ГР рада вимішена е приділяти увагу правозахисній діяльності, бо більшість рішень ужгородської міськради не відповідають інтересам громади. Ми змушені проводити пікети, звертатися у правоохоронні органи. У більшості випадків такі дії владі не подобаються. У нас забрали приміщення, яке було надане до нового року, на сесію ставилося питання про розпуск ГР, але силами членів громади ми відстояли себе. За нашої участі були зняті всі проекти земельних рішень (близько 200), які йшли на сесію 19 лютого. Подано звернення у прокуратуру Закарпаття по 20 ділянках, які виділялися з порушеннями».

Ференц Бакі, керівник проекту «Відкрите місто» розповів, що Ужгород долучився до цікавого проекту «Відкрите місто Ужгород», за допомогою якого мешканці можуть повідомляти місцевій владі та своїмдепутатам про ті чи інші проблеми через інтернет. «Повідомлення можна розмітити на веб-сайті http://opencity.in.ua/ , попередньо зареєструвавшись. Після опублікування, повідомлення отримує один із трьох статусів: «відкрите» – відправляється сповіщення у службу, яка займається вирішенням проблемами; «в роботі» – відповідна служба отримала дане повідомлення і приступила до його виконання; «закрите» – дана проблема є вирішеною, - каже Ференц Бакі, - За п’ять місяців на сайті зареєструвалось 260 ужгородців, котрі опублікували 160 проблем міста, місцеві органи прийняли в роботу 109 повідомлень, з них було вирішено 31. Зокрема, встановлення світлофорів на Можайського, закрито кілкьа люків, обкронували дерева у центрі міста. На 2015 рік згідно з програмою благоустрою міста виділено 15 млн. 578 тис. грн., будемо вживати заходи, щоб кошти спрямувалися на вирішення проблем ужгородців».

Вікторія Слюсаренко розповіла, що ГР виступила проти непрозорої процедури підвищення тарифу на централізоване водопостачання і водовідведення, направила відповідні звернення до міського голови, антимонопольного комітету, інспекції по цінам та в інші компетентні органи. Члени Громадської ради працювали в рамках комісії з перевірки КП «Водоканал м.Ужгорода». «Водопостачання в Ужгороді не є цілодобовим, і не зручним, якість води залишає бажати кращого, - зауважила Вікторія Слюсаренко. – Ми знайшли спеціалістів із Словаччини, які запроваджують високі технології у сфері водопостачання, вони готові імплементувати їх в Ужгороді та Закарпаття. На сьогодні проводяться перемовини з приводу пошуків донорів на встановлення очисних, енергозберігаючих споруд, які будуть потребувати менше і дозволять покращити мережі водопостачання та водовідведення. Із запровадженням таких технологій позбудемося екологічної катастрофи і будемо мати якісну воду».


Анастасія Бачинська додала, що Громадська рада має свій сайт, де розміщено всю інформацію. «Робота ведеться по сферах благоустрою, питаннях збереження екології, охорони культурної спадщини, з питань освіти, молоді та спорту, збереження охорони здоров’я населення та інших. Систематично ГР проводить моніторинг рішень міської ради, вносить свої пропозиції або зауваження. «Активні громадяни і не тільки члени ГР оскаржують рішення у судах. Зазначу, що кількість рішень, які потребуть оскарження, зменшилась. Депутати реагують на зауваження та знімають конфліктні питання з порядку денного сесій. Це є великий здобуток територіальної громади Ужгорода. Громадяни проте ще мають багато претензій до режиму роботи міської ради», - каже Анастасія Бачинська. .

Сергій Мацко розповів, як працює ГР у сфері покращення міських перевезень.

«Перша пропозиція про підняття цін на міські перевезення від перевізників пролунала 2014. До нас не дослухалися, було прийняте рішення підняти до 3 грн. Коли почалася істерика від перевізників підняти вартість до 4 грн. , то ми, маючи досвід попередньої діяльності, домоглися того, що підняття ціни буде тільки після підняття якості послуг. Жоден з перевізників на громадських слуханнях не зміг сказати, що він готовий підняти планку якості, - сказав Сергій Мацко. – Ми подали запит, чи існує у міста план розвитку транспортної інфраструктури. Виявилося, тільки розробляється. Наші пропозиції по розвитку інфраструктури: запровадження GPS, розумні зупинки, розумні стоянки, оновити весь склад транспорту, адже 50% автобусів не придатні для перевезення пасажирів; змінити 50% складу автобусів на нові, дотримання розкладу руху тощо.

Микола Пастухов розповів, як працює комітет ГР по ЖКГ. «Ми працюємо над поліпшенням умов благоустрою у місті. Зокрема, поступовій заміні чавунних люків на полімерпіщані, які користуються великих містах. Були проведені також збори з мешканцями кількох районів Ужгорода, деякі вулиці взагалі не мають каналізацій. Перевіряли ми тарифи на вивезення сміття та інші послуги», - каже Микола Пстухов.

Віктор Петров додав, що ГР активно вивчає питання покращення охорони здоров’я. «Налагоджували контакти з муніципальними закладами, вивчали питання дотримання платних та безоплатних послгу. Адже часто мешканцям доводиться платити за базові послуги, які є безкоштовними. Провели санпрсовітню акцію про ознайомлення пацієнтів з їхніми правами тощо. З серпня минулого року в Ужгороді немає вакцини БЦЖ, яка надходить за кошти міського бюджету. Батьки звертаються і просять допомоги. На сьогодні проводимо також моніторинг цін лікарських засобів. У місті функціонує 5 програм безкоштовного забезпечення громадян ліками і кошти перераховуються єдиній комунальній аптеці, де, на жаль, ціни часто завищені».

Повідомили в Ужгородському прес-клубі






Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp