Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Дохід від здачі в оренду квартири – оподатковується

20 квітня 2015 р., 17:20

Таке визначення у Податковому кодексі

Особливості оподаткування доходів фізичних осіб від здачі в оренду нерухомості (житла) визначено статтею 170 Податкового кодексу. При цьому слід врахувати, що в залежності від того, кому громадянин здає в оренду нерухомість, буде змінюватись відповідальна особа за нарахування та сплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб.У випадку здавання в оренду громадянином України нерухомого майна суб’єктам господарської діяльності (юридичним особам або фізичним особам – підприємцям) податковим агентом буде орендар. 

Податок на доходи фізичних осіб утримується орендарем під час виплати таких доходів за їх рахунок.Якщо громадянин здає в оренду об’єкт нерухомості фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання, то такий орендодавець подає податкову декларацію до органів ДФС. В ній самостійно нараховує і, відповідно, сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом України. Декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, до податкової інспекції за податковою адресою платника податку. Форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів від 7 листопада 2011 року №1395.

При цьому, дохід від здачі в оренду власного нерухомого майна, отриманий у звітному податковому місяці в сумі, що не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (в 2014 році – 12180 грн), оподатковується заставкою 15%, в сумі, що перевищує зазначений розмір, – 17% (за 2014 рік).Нагадуємо, що кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2014 році триває до 1 травня 2015 року. Останнійй день подачі податкової декларації про майновий стан і доходи за 2014 рік – 30 квітня 2015 року.

Відділ комунікацій Головного управлінняДФС у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp