Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Чубірко зустрівся з головою Кошицького самоврядного краю Зденком Требулею

21 квітня 2015 р., 15:00

Говорили про співпрацю...

Голова обласної ради Володимир Чубірко в рамках візиту в Кошіце провів зустрічі з головою Кошицького самоврядного краю Зденком Требулею. Насамперед Володимир Чубірко щиро подякував за готовність зустрітися та можливість обговорити актуальні питання подальшої співпраці. Також він подякував за допомогу, яку Словаччина надає Україні у цей складний період.
Так, лише минулоріч Словаччина надала Україні гуманітарну допомогу на суму 800 тисяч євро, а цього – на суму понад 700 тисяч євро. Вдалося вирішити питання щодо організації проведення в Словаччині реабілітації 50 поранених учасників подій на Майдані. У березні наші сусіди прийняли на відпочинок 87 дітей із зони АТО.

Також керівник Закарпатської облради поінформував про діяльність обласної ради у сфері поглиблення транскордонного співробітництва та регіональної співпраці. Володимир Чубірко зазначив, що в Україні відбувається децентралізація влади, органи місцевого самоврядування набувають додаткових повноважень. У цьому зв’язку обласна рада приділяє особливу увагу налагодженню і розвитку транскордонних і прикордонних зв’язків з метою подальшого економічного розвитку області, поліпшення інвестиційного клімату.

«Нам цікавий досвід Словаччини у реформуванні органів державної влади, проведення децентралізації країни. Також цікавий досвід налагодження транскордонної співпраці з угорськими та польськими областями. Ми як єдиний Карпатський єврорегіон маємо потужні можливості для розвитку через європейській інфраструктурні програми. Ми можемо зроби все можливе щоби стіна, яка виникла після 1945 року була зруйнована. Наш шлях до Європи став незворотнім», – зазначив Володимир Чубірко.

Сторони обговорили перспективи розвитку співробітництва між Закарпатською областю та Кошицьким самоврядним краєм. В першу чергу мова йшла про розбудову дорожньої інфраструктури. Зденко Требуля повідомив, що Словаччина планує суттєво оновити автотрасу з Кошіц і до кордону з Україною. Ще один інфраструктурний проект – розбудова пункту пропуску «Вишнє Нємецке-Ужгород».

«В минулі роки у вашій країні була нестабільна політична ситуація, частина наших спільних проектів було зупинено. Нині ми пропонуємо проаналізувати, які варто відновити. Ми щиро вас підтримуємо на шляху євроінтеграції. Кордони між нашими країнами мають стати цивілізованішими. Ми хочемо, щоби українці могли легше їздити до нас. Готові ділитися досвідом децентралізації. Ви робіть все можливе, щоби голос областей було чути в столиці. Так діємо і ми, адже як найкраще вирішувати локальні проблеми знає саме місцева влада», – вважає керівник Кошіцького самоврядного краю.

Також домовлено узгоджувати позиції сторін в програмах транскордонного співробітництва, грантових проектах ЄС.
В ході зустрічі йшлося про проведення Днів добросусідства на українсько-словацькому кордоні. Ще одна пропозиція Володимира Чубірка – відкриття в Ужгороді пам’ятника або ж бюсту засновнику наукової словакістики Павелу Йозефу Шафарику.

Прес-служба облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp