Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття представило свій культурно-туристичний потенціал у Кошице (ФОТО)

23 квітня 2015 р., 08:57

Творчість закарпатців словакам не лише цікава, але й зрозуміла – завдяки історичній та мовній наближеності

21 квітня на території міського арт-комплексу "Kulturpark" упродовж усього дня в кількох локаціях одночасно відбувались презентації музичного мистецтва та народної образотворчості, промислових брендів і туристично-рекреаційних потужностей Закарпаття.

Зокрема, традиційну народну творчість краю представили експозицією робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва, яку сформували фахівці Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту, а з пісенно-танцювальним фольклором словаків знайомив Заслужений академічний Закарпатський народний хор. За словами художнього керівника Наталії Петій-Потапчук, її колектив є частим гостем культурних заходів у Словаччині. "Лише торік ми відвідали з концертами Братіславу, Пряшів, Гуменне, Свидник, Казимир. На фестивалі русинів-українців у Тренчині, приміром, виступали перед 30-тисячною аудиторією, – розповідає керівник хору, – Гадаю, наша культурна взаємодія успішна тому, що творчість закарпатців словакам не лише цікава, але й зрозуміла – завдяки історичній та мовній наближеності".

Так, артисти представили яскраву театралізовану композицію "Червена ружа", присвячену закарпатським традиціям виноробства й виконали низку народних пісень українською і мовами представників інших національностей, котрі мешкають на Закарпатті. Як зазначив начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Глеба, творчість закарпатських колективів тим і характерна, що їхній репертуар почасти "свій" у багатьох країнах і це, безперечно, позитивно відображається на добросусідських взаєминах.

{g}

У проведенні презентації нашого краю взяли участь голова обласної ради Володимир Чубірко та заступник голови облдержадміністрації Михайло Рівіс.

Загалом, у рамках Днів України в місті Кошице, з 14 по 23 квітня свої культурні цікавинки словакам також презентували гості з Київської, Дніпропетровської, Одеської, Криворізької й Івано-Франківської областей. Всього – близько 180 делегатів. Окрім того, понад 40 учасників з України взяли участь у двохсторонньому бізнес-форумі, на якому обговорювали перспективі транскордонної співпраці у сферах туризму, ІТ та альтернативної енергетики. "Це чи не найбільш масштабна презентація України в Кошице, за неповні 10 днів ми встигли і налагодили ділові контакти, і помилуватися розмаїтою творчістю українців, і поспілкуватись на хвилюючі теми з сьогодення України та Словаччини. В учасників залишились дуже хороші враження від цього свята добросусідства, тож плануємо зробити його щорічним", – резюмував організатор, уповноважений голови міста Кошице з питань співпраці з Україною Едуард Бураш.

















Управління культури Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp