Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Губаль закликає закарпатців відзначити 8 і 9 травня не формально, а з душею та в патріотичному настрої

27 квітня 2015 р., 14:40

Актуально змінити підходи до відзначення травневих свят

Відійти від стандартних відзначень пам’ятних дат, подібних до тих, які були заведені у радянські роки, пропонує голова Закарпатської ОДА Василь Губаль. На його думку, особливо актуальним є змінити підходи до відзначення дат, які вшановуємо у травні. Мова про 8 травня – День пам'яті і примирення в Україні та 9 травня - Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Зрозуміло, що через збройний конфлікт, який триває на Сході України, ці дні в державі мають особливе змістове навантаження та настрій.

Очільник краю провів нараду з керівниками структурних підрозділів ОДА з приводу організації вшанування пам'ятних дат - як 9-го травня, так і 8-го, яке вперше відзначатиметься в Україні на державному рівні. Василь Губаль наголосив на тому, що дійства, пов’язані з відзначенням таких дат, мають бути не "чиновницькими", формальними, як от традиційні покладання вінків, а повинні нести змістове навантаження, бути такими, що згуртовують громаду навколо ідей патріотизму.

Зокрема, Василь Губаль доручив запросити до участі у заходах не лише школярство і молодь, а неодмінно – учасників АТО. Освітянам же запропонував провести у школах тематичні заняття, які умовно можна назвати Уроками патріотизму чи Уроками мужності, й так само за участі учасників боротьби за Україну. "Водночас я закликаю всіх причетних до цих процесів організовувати заходи не офіційно, формально, "для галочки", штучно, а так, щоби це було цікаво і потрібно людям, аби відчувався настрій. Час ми переживаємо особливий, і в ці дати доречно допомогти громаді об'єднатися навколо найціннішого, що в нас є – пам'яті, миру, України. І, звісно, віддати шану тим, хто поклав життя у боротьбі", - наголосив Василь Іванович.

Як відомо, символом згаданих дат є Мак пам'яті – червона квітка, обрис якої нагадує отвір від кулі. Цей знак є спільним у відзначенні 8 і 9 травня в Європі, зокрема, і в Україні. Груди закарпатців так само прикрасять маки – керівник краю дав відповідні доручення щодо виготовлення атрибутів, а також запросив краян, громадськість вшанувати ці дні саме цим символом - як знаком об'єднання навколо ідей миру та пам'яті. Звісно, серед головних атрибутів також буде українська символіка, в першу чергу - національні кольори.

З нагоди відзначення пам’ятних дат напередодні 8-го і 9-го травня керівник області організовує і зустріч представників політичних сил, громадських рухів, у тому числі і за участі національних меншин краю, для обговорення суспільно-політичної ситуації в області та державі та поглиблення порозуміння між усіма закарпатцями. До слова, щодо процесів "декомунізації", то керівник області резюмував: на його думку, вирішувати долю тих чи інших символів має громада. "Водночас вважаю, що, до прикладу, коли на похованні замість ідеологічної символіки буде хрест – тої конфесії, яку сповідують у селі - це буде правильно. Та визначатися мають люди, й, на моє переконання, до цих процесів слід ставитися з розумом", - зазначив Василь Іванович.

Що ж до відзначення травневих дат, під час яких відбудеться чимало заходів у містах і районах краю, то обласна влада принагідно інформує, що 8-го травня Закарпаття долучиться до всеукраїнської Хвилини тиші, а 9-го травня відбудеться спільна панахида – так само для вшанування пам'яті загиблих.

Керівник області запрошує усіх краян взяти участь у заходах та урочистостях, присвячених пам’ятним датам, і довести, що Закарпаття, не забуваючи подій Другої світової війни та вшановуючи загиблих, об'єднане патріотизмом та прагне миру всією дружною громадою. "Вірю, що тисячі закарпатців не оминуть ці дні та прийдуть на відзначення – з національною символікою в руках, маками на грудях та Україною в серці", - сказав Василь Губаль.

Прес-служба Закарпатської ОДА


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp