Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці не застраховані від небезпеки на травневі свята

30 квітня 2015 р., 14:33

Рятувальники просять бути обачними і турбуватись за своє здоров’я та навіть життя

Кілька днів і Закарпаття порине у вир травневих свят. Працівники більшості організацій та установ будуть відпочивати. Правда‚ це не стосується оперативно-рятувальної служби Закарпаття‚ особовий склад якої перейде на посилений режим несення служби й перебуватиме у готовності до реагування на будь-які надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру. 

Аналізуючи багаторічний досвід, рятувальники переконані, що головним болем служби «101» залишатиметься пожежна безпека в екосистемах краю. На сьогодні (дані станом на 29 квітня) в області вже зафіксовано 369 пожеж в екосистемах, з яких 20 – в лісових масивах. Попереду багато вихідних, які люди намагатимуться використати для відпочинку в лісових масивах. Часто невід’ємною частиною подібного дозвілля стає вогнище, і, на жаль, саме необачність або нехтування громадянами елементарними правилами поводження з вогнем призводить до пожеж в екосистемах. Ліквідація останніх вимагає значних матеріальних, технічних та людських ресурсів. Домінуючими причинами виникнення вогняної стихії на природі залишаються: необережно кинутий сірник або недопалок, залишене без нагляду багаття, недотримання правил пожежної безпеки, вживання алкогольних напоїв з подальшою втратою контролю над безпекою відпочинку – все це може призвести до непередбачуваних наслідків. 

Щоб цього не трапилося, Управління ДСНС України у Закарпатській області в черговий раз звертається до всіх мешканців та гостей нашого краю не забувати про правила пожежної безпеки. 

Досить пам’ятати і виконувати елементарні вимоги. Під час відпочинку не дозволяйте дітям бавитися з відкритим вогнем. У лісі в жодному випадку не можна залишати багаття без нагляду, його обов’язково слід загасити після себе. Розводячи його в спеціально відведеному місці, переконайтесь що поряд не має легкозаймистих матеріалів. Навколо багаття повинна бути обкопана ділянка діаметром не менше метра, а саме вогнище має знаходитися не ближче десяти метрів від кущів або дерев. Залишаючи місце відпочинку, слід забрати з собою сміття. Не залишайте скляні пляшки чи інші подібні речі, адже вони можуть спрацювати як запалювальні лінзи. 

При виявленні пожежі не варто панікувати - негайно телефонуйте за номером «101». 

Доки одні краяни будуть насолоджуватися відпочинком на природі, інші, користуючись вихідними, інтенсивно візьмуться проводити весняно-польові роботи. Наслідками такої праці можуть стати виявлені небезпечні знахідки, що залишилися на території Закарпаття ще з часів минулих воєн. Так, з початку цього року піротехніки ДСНС Закарпаття вже вилучили та знищили 114 вибухонебезпечних предметів, серед яких найбільше протитанкових мін (34), артилерійських снарядів (27), гранат (24) та мін (8). За правило, основними добувачами таких вибухонебезпечних предметів є дорослі. Хоча буває й таке, що, у пошуках розваг, ВНП знаходять і неповнолітні. Це вкрай небезпечно, адже дитяча допитливість часто-густо не знає меж, а наслідки її можуть стати непередбачуваними. 

Щодо місць‚ де знаходять металічні залишки Другої світової‚ то вони також різноманітні. Було й таке‚ що замурований снаряд люди виявляли прямо у стіні житлового будинку. Головне, при виявленні малознайомих предметів, які за зовнішніми ознаками нагадують боєприпаси, то слід негайно припинити всі роботи. Не слід намагатися сковирнути або витягти незнайому знахідку із ґрунту – це завдання спеціалістів. Найменший неправильний рух здатен призвести до вибуху. З метою збереження життя і здоров’я громадян, Управління ДСНС України в Закарпатській області звертається до людей та організацій, які здійснюють земляні роботи, бути дуже обережними. А у разі виявлення чогось подібного, негайно повідомляти про це місцеві органа влади‚ правоохоронців або оперативну-рятувальну службу за телефонним номером «101». 

Якщо для цього вам потрібно бодай на кілька хвилин залишити місце знахідки, потурбуйтеся, щоб за час вашої відсутності ніхто не торкався знайденого предмета. Не доручайте справу охорони дітям, оскільки, зазвичай, у боротьбі цікавості з небезпекою у дітей перемагає перше. Пам’ятайте! Одна з основних причин нещасних випадків, пов’язаних з вибуховими пристроями – грубе порушення елементарних правил безпеки. Знешкодити вибуховий пристрій або локалізувати вибух можуть лише підготовлені спеціалісти після виведення людей із небезпечної зони. 
У ДСНС України у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp