Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Міністр Квіт про скандального екс-проректора Офіцинського: хабарник не може й далі працювати в університеті

1 травня 2015 р., 17:47

Два роки тому Романа Офіцинського впіймали на великому хабарі. Та він донині працює в УжНУ. Міністра спитали – чому?

Вчора під час зустрічі Міністра освіти та науки України Сергія Квіта з викладачами УжНУ та журналістами закарпатських видань несподівано виник цікавий епізод. Громадський активіст Іван Данацко задав міністру запитання про хабарництво в системі вищої освіти, акцентувавши на прикладі скандального проректора УжНУ часів Федора Ващука Романа Офіцинського.


Офіцинського, нагадаємо, в травні 2013-го заарештували при отриманні 43 тисяч гривень хабара. Тоді правоохоронні органи офіційно повідомляли, що «за цю суму 44-річний науковець обіцяв закарпатцю не ініціювати питання щодо дострокового розірвання із його дружиною-приватним підприємцем, договору оренди приміщення буфету, яке розташоване у приміщенні університету та перебуває на балансі вищого навчального закладу. Одразу після отримання цієї суми проректор був викритий на місці отримання неправомірної вигоди співробітниками УБОЗ УМВС України в Закарпатській області».

Спочатку Офіцинський був затриманий. Щоправда, через якийсь час його випустили під заставу і заднім числом оформили у відпустку. Зараз справа екс-проректора в суді, а сам він і далі працює в УжНУ і відкрито воює з нинішніми керівниками університету. До прикладу, не так давно Роман Офіцинський у своєму скандальному блозі назвав «вандалом» ректора Володимира Смоланку, згодом почувши у відповідь не менш жорсткі епітети

Але повернемося до вчорашньої зустрічі з Міністром освіти і науки України… Сергій Квіт спочатку відверто визнав, що хабарництво є однією з головних проблем в Україні. Далі міністр навів цікаві дані соціологічних досліджень.

«Є об’єктивні вимірювання цього явища. Близько трьох років тому було проведене дослідження по хабарництву в українських ВНЗ, результати якого показали цікавий факт – наші студенти більше готові давати хабарі, ніж викладачі їх брати. Нині хабарництво – це не тільки системна, але й моральна та соціальна проблема. Зарплати викладачів дуже невеликі. В середньому вони отримують до двох тисяч гривень. Це непрофесійний підхід і я бачу вихід із цієї ситуації виключно шляхом реформ», - прокоментував Міністр освіти і науки України.

Що ж стосується конкретно випадку Романа Офіцинського, то Сергій Квіт заявив, що викладач, який попався на хабарі, далі не може працювати в університеті. І закликав працівників Ужгородського національного університету «бути нетерпимими до корупції». 


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp