Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Розкрито таємницю містичної "Зірки Давида" на околиці берегівського села

4 травня 2015 р., 19:04

Без воєнних не обійшлось

Як з'ясувалося ніякої містики у тому, що на околиці села Геча виявлено величезну «Зірку Давида», нема. За словами фахівців це залишки радянського зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) середньої дальності дії (С-75 "Двина"). Про це повідомив і надав фото Микола Сіренко.

Комплекс справді зверху схожий на символ держави Їзраїль. Адже у цій військовій частині справді було розміщено 6-ть ракет системи «земля-повітря». А у середині – двохступенева ракета В-750 (іноді навіть з ядерною бойовою частиною). А саму «зірку» утворювали комунікативні шляхи до радянських ракет.

ЗРК складався із станції радіолокації наведення, двоступінчатої зенітної ракети, шести пускових установок, транспортно-заряджаючих машин і засобів електроживлення. Дальність ураження цілей складала від 29 до 34 кілометрів. «Бойове хрещення» ЗРК С-75 пройшов 1-го травня 1960 р. під м. Свердловськом. Саме цей комплекс нібито перервав польоти американських розвідувальних літаків над територією СРСР. Активно використовувався під час війни у В'єтнамі, у арабо-їзраїльських війнах (на озброєнні Єгипту, Сирії та Іраку).

Згодом модернізований варіант С-75 «Волга» поставлявся до Афганістану, Анголи, Алжиру, Албанії, Болгарії, Угорщини, Йемену, Індії, Іраку, Ірану, КНДР, Китаю, Куби, Лівії, Мозамбіку, Монголії, Перу, Польщі, Пакистану, Румунії, Сірії, Судану, Чехії, Ефіопії, Югославії.

Подібні зенітно-ракетні комплекси були розташовані на кордонах колишнього СРСР – «для захисту від ворога з повітря». Після 1990-го року більшість з них розформовано, а ракети знищено. Натомість залишки цих комплексів досі можна побачити за допомоги сервісу Google Earth або Google Maps.

Beregovo.Today

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp