Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатцям відшкодують частину коштів, витрачених на твердопаливні котли

6 травня 2015 р., 21:39

Як отримати відшкодування в розмірі 20 відсотків від суми повідомили у Департаменті житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА

В умовах обмеження та раціонального використання енергетичних ресурсів виникла нагальна необхідність проведення Урядом цілісної стратегії енергетичної незалежності держави та поетапного плану її втілення.

Перехід на альтернативні теплоносії (за винятком газу), встановлення індивідуальних приладів обліку (лічильників), запровадження енергоощадних заходів, а також удосконалені механізми надання соціальної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг, слугуватимуть для створення стимулу щодо збереження енергетичних ресурсів та економії споживання послуг (води, електроенергії, газу).

Діє Урядова програма кредитування на придбання енергозберігаючих товарів, відповідно до якої Урядом вживаються заходи з надання державної фінансової підтримки приватним особам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельним кооперативам стосовно підвищення енергоефективності їх житлових будинків, енергозбереження та заміни газових котлів на котли, що використовують будь-які інші види палива та енергії.

На вимогу дня Постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 491 було внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 р. № 1056 „Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження”. Частину кредиту, залученого населенням для придбання котлів з використанням будь-яких видів палива (за винятком природного газу), можна буде відшкодувати з державного бюджету.

Цей Порядок визначає механізм використання передбачених у спеціальному фонді державного бюджету коштів, що отримані від Європейського Союзу в рамках виконання Угоди про фінансування програми „Підтримка виконання Енергетичної стратегії України в галузі енергоефективності та відновлювальних джерел енергії”, для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження. Зазначені кошти державного бюджету спрямовуються на здійснення заходів, що передбачені „Державною цільовою економічною програмою енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки”, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243.

Внесення змін до Порядку використання коштів дає змогу стимулювати населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини тіла кредиту, залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу).

У рамках реалізації урядової програми енергозбереження Ощадбанк розпочинає кредитування громадян на придбання котлів, що працюють на будь-яких видах палива та енергії, крім природного газу.

Позичальники – фізичні особи, які з метою встановлення вищезазначених котлів, залучили позику від ПАТ „Державний ощадний банк України” (уповноважений банк), можуть одноразово відшкодувати частину суми кредиту (в розмірі 20 відсотків суми), залученого ним за одним кредитним договором в уповноваженому банку на придбання котла, але не більш як 5000 гривень за кожним кредитним договором.

Ощадбанк (передбачається, що згодом перелік банків розшириться) надає кредит терміном до 36 місяців за ставкою 25 відсотка річних. Обов’язковий власний внесок клієнта - 10 відсотка вартості котла. Мінімальна сума кредиту – 1000 гривень, максимальна – 30 000 гривень.

Ощадбанк та Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, яке є головним розпорядником виділених коштів та відповідальним виконавцем зазначеної програми енергозбереження, розробили наступний механізм отримання кредиту, для отримання якого необхідно:

- Обрати котел у магазині та отриману рахунок-фактуру надати до установи банку разом з усіма необхідними документами для отримання кредиту.

- Дізнатися рішення банку про можливість видачі кредиту та відкрити особовий рахунок.

- Сплатити продавцю обов’язковий початковий внесок у розмірі не менше 10 відсотка від вартості котла та надати банку відповідні підтверджувальні документи.

- Укласти кредитну угоду з банком та отримати кредит, який буде перераховано на рахунок продавця.

Звертаємо увагу, що для відшкодування частини суми кредиту при підготовці кредитного договору з позичальником – фізичною особою, банк у графі „цілі кредитування” зазначає „відповідно до підпункту 17 пункту 2 додатка 2 до Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243”.

- Отримати котел у продавця та надати банку документ, що підтверджує отримання товару.

- Сплачувати щомісяця свою частину платежу, тоді як Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження перераховуватиме банку кошти для відшкодування на поточні рахунки позичальників, відкриті в „Ощадбанку”.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp