Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Доходам та багатству закарпатських прокурорів можна відверто позаздрити

20 травня 2015 р., 13:14

Видання "Прокурорська правда" опублікувала статтю про захмарні доходи прокурорської верхівки Закарпаття. Стаття виглядає "жовтуватою", але є чимало фактів, які слід знати закарпатцям. Чекаємо офіційних коментарів від самих прокурорів

Облпрокурору Володимиру Янко вдається купувати дорогі автомобілі за сущі копійки і жити в розкішному будинку в 454 кв.м., що належить його дружині. Плечем до плеча з Янко стоїть його перший зам, земельний магнат Іван Шимон. У власності прокурора і його сім'ї цілих сім цілком немаленьких ділянок. А от заступник облпрокурора Павло Русняк, майже з "голої" зарплатою сидить на шиї у сім'ї, яка в рік заробляє близько мільйона гривень. Його колега Ігор Сендак при скромній зарплаті, яка ледь перевалила за 100 тис. грн., володіє величезною ділянкою, шикарною квартирою та іншою нерухомістю. Тільки заступник облпрокурора Ігор Римарук з незрозумілих причин попросив собі матеріальну допомогу в розмірі 400 грн.

Бідний облпрокурор на дорогій машині

Облпрокурор Володимир Янко свою кар'єру розпочав у 1994 році з посади слідчого прокуратури м Яремче Івано-Франківської області, працював районним прокурором, прокурором Івано-Франківська.
У березні 2015-го нова влада призначила Янко облпрокурором Закарпаття. На новому місці прокурор відразу ж спробував порозумітися з громадськими діячами, влаштовуючи їм позачергові прийоми. Тим не менш, почути «голас народу» новому прокурору не вдалося - активісти буквально відразу ж звинуватили Янко в тому, що він покриває корупційні та незаконні дії «великих людей» регіону.

Член ГО «Громадський конвент», громадський юрист Роман Богуславський запевняє, що прокуратура не реагує на порушення закону з боку колишнього однопартійця Янко, члена «Народного Фронту», депутата міськради Івана Волошина. За словами громадських діячів, засновник ТОВ «Унгварський» Волошин заборгував державі за газ велику суму і вже більше трьох років не поспішає повертати борг. Є факти, які свідчать, що саме завдяки «даху» від Янко, міська та обласна прокуратури не поспішають розбиратися з депутатом-боржником. Але чи тільки в «партійної дружбі» тут справа, чи все ж фінансовий інтерес взяв гору?

Богуславський каже, що міський прокурор Іван Зарева ігнорує всі його скарги на Волошина, а пасивність міськпрокурора і покриває наш Володимир Янко. Активіст навіть до суду подав за фактом бездіяльності облпрокурора. Втім, так би мовити, «кришувати» своїх підопічних Янко не вперше.

А ось громадська організація «ДемАльянс» звинуватила Янко в тому, що він навмисно приховує доходи своїх співробітників і не надає відповідну інформацію активістам. Так, у відповіді на інформаційний запит громадських діячів, замість інформації про доходи прокурорів, Янко надав порядок нарахування зарплат, заохочень і кількість ставок в прокуратурі - одну воду і ніякої конкретики.

Що цікаво, навіть після того, як на протиправні дії прокурора вказала омбудсмен Валерія Лутковська, Янко не став виправлятися.

«ДемАльянс» виграв суд, який визнав дії прокуратури незаконними: судді зобов'язали прихованого Янко показати доходи своїх підлеглих.

Що ж офіційно задекларував сам облпрокурор?

Володимир Янко весь минулий рік жив на 114 тис. грн. інших доходів (зарплати у Янко не було, так як він після відходу з поста зама облпрокурора Івано-Франківщини ніде не працював), а його родина в 2014-му заробила тільки 151 тис. грн., з них 146 тис. грн. - дохід від продажу майна, лише 5 тис. грн. - дохід від підприємництва (цікаво якого?).

Але, незважаючи на це, в 2014-му Янко купив собі Toyota Camry 2012 за 148,5 тис. грн., І це при тому, що вона тоді коштувала мінімум 500 тис. грн. До слова, їздить прокурор все ж не на особистому авто, а на казенному «мерине» і паркує його на місці для інвалідів.

З нерухомості у Янко є квартира в 104,1 кв.м., гараж в 26,2 кв.м., а у його родини - земельна ділянка в 1939 кв.м. і великий будинок в 454,1 кв.м. Торік Янко витратив на утримання майна 5,6 тис. Грн., А його сім'я - 13,5 тис. Грн. Крім того прокурорська родина заплатила 21 тис. Грн. боргу за кредитом.

Земельний магнат - Іван Шимон

Перший заступник облпрокурора Іван Шимон прокурорський шлях розпочав у 2002-му році. Працював на різних посадах у Закарпатській та Львівській областях, а також тривалий час обіймав посади в Генеральній прокуратурі України. Остання посада Шимона перед призначенням в заступники облпрокурора - начальник відділу нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ при провадженні оперативно-розшукової діяльності управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Закарпатської області.

Серед товаришів по службі прокурора ходить інформація, що він нібито купив крісло заступника облпрокурора за 300 тис. дол. На Закарпатті про Шимона розповідають, що починав заробляти капітал він на території Чехії, де займався здирництвом та рекетом простих працівників, а вже працюючи у Львівській облпрокуратурі, законник, презентуючи себе людиною нової «команди» і людиною «шефа», що називається, «розводив» підприємців та митників на «касу».

Приміром, на посту прокурора Мостиського району Шимон чітко встановив «такси» для підприємців та митників, стежачи при цьому за збиранням данини. Місячний «оброк» для кожної зміни митників та прикордонників був в районі 5 тис. дол. На місяць, а підприємців району, в залежності від виду діяльності, від 300 - 1000 дол.

Природно, що такі суми прокурор не декларував, але зате в його декларації є й інше. Так, в 2014-му прокурор став багатшим на цілих 701 тис. грн., З них 126 тис. грн. - зарплата і 575 тис. грн. - дохід від продажу майна. Сім'я прокурора заробила лише 14,5 тис. грн. заробітної плати.

Варто відзначити, що Шимон - справжній земельний барон: у нього у власності 4 великих земельних ділянки площею 959 кв.м., 1174 кв.м., 3445 кв.м. і 361,5 кв.м. У родини прокурора також багато землі. У її власності 3 ділянки площею 800 кв.м., 1182 кв.м. і 780 кв.м. Крім того, сім'я володіє квартирою в 73,5 кв.м.

Транспорту у прокурора немає, зате його родина їздить на Hyundai Santa FE 2012 р.в., за більш ніж 700 тис. грн.

Прокурор- «кассир» з годинником за 50 тис. дол.

Заступник облпрокурора Павло Русняк в органах прокуратури з 2001 року. Працював на різних посадах прокуратури Закарпатської області. До призначення в заступники облпрокурора в жовтні 2014-го був начальником відділу нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ при провадженні оперативно-розшукової діяльності управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Закарпатської області.

Про Русняка відомо, що за ним закріплено прізвисько «касир», так як, працюючи в Закарпатській облпрокуратурі, він керував збором данини податковою і міліцією.

У 2010-му Русняк влип у скандал з побиттям ужгородського підприємця Олександра Боднара. Того прямо в день народження побили нібито викликані в ресторан прокурором русняк і його колегою міліціонери. Незважаючи на те, що потерпілий запевняв, що винні у конфлікті прокурори, традиційно, служителі закону покарання не понесли. Що ж не поділили підприємець і прокурор, який спеціалізується на зборі «данини», здогадатися не складно.

Офіційна інформація про доходи прокурора теж вельми цікава. Павло Русняк торік заробив 176 тис. Грн., З них 161,5 тис. грн. зарплата, а 15 тис. грн. - Дивіденди (от тільки вкладів у прокурора немає!). Зате сім'я Русняк збагатилася майже на мільйон. Її дохід склав 966 тис. грн., з них 6,5 тис. грн. - Страхові виплати, 14,5 тис. грн. - інші види доходів і 945 тис. грн. - дохід від підприємництва. Крім того, сім'я прокурора внесла 601 тис. грн. в якесь товариство або підприємство.

Незважаючи на настільки незначні доходи прокурора, Русняк носить годинник фірми Hindenberg за 50 тис. дол.

З нерухомості у Русняка є земельна ділянка в 1500 кв.м, будинок у 270 кв.м. і гараж в 35 кв.м. Сім'я прокурора володіє земельною ділянкою в 800 кв. м, будинком в 197 кв.м., гаражем в 87,4 кв.м та іншою нерухомістю в 131 кв.м.

Їздить прокурор на Honda Legend 2006 р.в. (б/у коштує близько 220 тис. грн.), а його родина на Toyota Land Cruiser Pradо 2008 р.в. (б/у коштує близько 500 тис. грн.).

Ще один «такий» - син впливового тата - Ігор Сендак

Зам облпрокурора Ігор Сендак є сином Михайла Сендака - екс-голови Дрогобицької РДА (Львівська область). В органах прокуратури працює з 2002 року. Працював на різних посадах в органах прокуратури Чернігівської та Львівської області. У 2012 році, коли Ігор Сендак був прокурором Жовківського району Львівської області, його і його заступника затримала СБУ за вимагання хабара з директора дитячого будинку-інтернату. Заступництво тата-голови РДА та хабар допомогли молодому прокурору уникнути покарання.

Сім'ю Сендака пов'язували з гральним бізнесом. У 2011 році депутат Львівської облради Михайло Задорожний повідомляв, що у Дрогобичі у Сендака-молодшого був свій гральний бізнес («Інтелектуальний клуб»), який раніше належав його батькові. За словами Задорожного, «казино» прикрила міліція після його депутатського запиту. Але прокурор цю інформацію спростував і заявив, що ніякого бізнесу у нього і в помині не було.

Однак, така слава не завадила перевести Сендака з посади начальника відділу представництва інтересів громадян і держави в судах прокуратури Львова в заступники прокурора Закарпатської області.

Хоча і тут не обійшлося без скандалу. Нещодавно сусідка звинуватила Сендака у тому, що він хоче «віджати» її гараж. Жінка написала в ФБ, що прокурор спеціально блокує їй виїзд з гаража своїм авто і на прохання звільнити проїзд не реагує. Такі дії Сендака львів'янка мотивує тим, що прокурор хоче змусити її продати йому гараж. Сендак ж «віджимання» спростував і назвав скандал чисто побутовим питанням, пославшись на маленьку прибудинкову територію, яка і створює дискомфорт для водіїв.
До слова, скандал розгорівся навіть не через автомобіль самого прокурора, так як у Сендака немає свого транспортного засобу, а через Volkswagen Touareg його дружини. Як виявилося, прокурор їздить на авто своєї коханої, але у своїй декларації він це чомусь не зазначив. У документі сказано, що ні в користуванні, ні у володінні Сендака немає ніяких транспортних засобів, хоча його дружина є господинею Volkswagen Touareg 2008 р.в. (б/у коштує більше 550 тис. грн.).

Що ж стосується задекларованих доходів прокурором, то Сендак весь минулий рік жив тільки на зарплату в 106 тис. грн., А от у 2013-му році його зарплата була майже на 10 тис. грн. нижче, він отримував 95 тис. грн. на рік. Зросли і доходи сім'ї прокурора в минулому році: заробіток склав 450 тис. грн. від підприємництва, це при тому, що ще два роки тому дохід не перевищував 278 тис. грн.
З нерухомості у прокурора, як і в 2013-м, земельна ділянка в 2500 кв.м і квартира в 145,8 кв.м., а також інша нерухомість площею 153,4 кв.м.

У 2013-му на утримання майна прокурор витратив 11,8 тис. грн., А в минулому - 14,2 тис. грн. Крім того, витратилася і його сім'я, віддавши близько 106 тис. грн. боргу за кредитом.

Бідне життя прокурора Римарука

Заступник облпрокурора Ігор Римарук починав трудитися в Івано-Франківській області. Працював суддею районного суду, головою районного суду, більше 10 років був суддею апеляційного суду. Більше 5 років обіймав крісло першого заступника прокурора Івано-Франківської області. У зами закарпатського облпрокурора був переведений в квітні 2015 року. На закарпатських форумах є інформація, що особливої ​​робочої активності крім збору «інтригуючою інформації» по кабінетах за прокурором Римаруком на новому місці поки не помічено. Може тому у Римарука і такі низькі доходи?
Весь минулий рік жив він тільки на зарплату в 117 тис. Грн., А його родина на зарплату в 103 тис. Грн. Крім того, прокурор отримав 400 грн. матеріальної допомоги. Про це говорить його декларація. З нерухомості у Римарука тільки квартира в 74 кв.м., а у сім'ї і того немає. Транспорту у прокурора і сім'ї теж немає.

Ось така вона - неприкрита злидні верхівки Закарпатської облпрокуратури, а поруч з нею - величезні земельні паї, шикарні будинки і дорогі автомобілі.

У зв'язку з вище викладеним, у «Прокурорською правди» виникли наступні питання:

- Як прокурору Володимиру Янко вдалося купити Toyota Camry 2012 випуску більш ніж в 3 рази дешевше ринкової ціни?

- Як при середньостатистичній зарплатою зам облпрокурора Іван Шимон та його практично непрацююча сім'я, купили цілих сім земельних ділянок?

- Звідки у прокурора Павла русняк годинники, які перевищують його річний дохід, а також звідки йому "накапали" дивіденди за відсутності вкладів у банку?

- З огляду на відносно «жебрацькі» зарплати, як закарпатські прокурори примудрилися накупити дорогої нерухомості і автомобілів?

Прокурорська правда

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp