Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Недостатнє піклування батьків – причина дитячих злодіянь

9 квітня 2014 р., 10:27

Днями в УМВС відбулося засідання «круглого столу», присвяченого питанню профілактики правопорушень серед неповнолітніх, насамперед у сфері незаконного обігу наркотиків.

На нього правоохоронці запросили представників органів влади, медиків, освітян тощо. Розпочав «круглий стіл» перший заступник начальника УМВС України в Закарпатській області підполковник Сергій Росоха.

Він розповів, що торік неповнолітні на Закарпатті вчинили 394 кримінальні правопорушення. 

За показником підліткової злочинності наша область торік була серед лідерів в Україні, що не може не турбувати. І хоча цей показник пояснюється передовсім тим, що на Закарпатті найбільша в державі питома вага неповнолітнього населення (24% від усього населення краю), а питома вага «дитячих» злочинів серед усіх скоєних, по яких встановлені особи, з кожним роком зменшується, все ж проблема ця існує й потребує негайного вирішення. Уже в цьому році неповнолітні закарпатці скоїли 67 правопорушень, переважна більшість з яких – це крадіжки. 

Турбує й вживання та розповсюдження наркотиків у підлітковому середовищі. Специфіка підліткової злочинності пояснюється, не в останню чергу, й масовими міграційними процесами в краї. Особливо це стосується гірських районів області, де значна частина дорослого населення через відсутність можливості працевлаштування на місцях виїжджає працювати за кордон. Діти залишаються без нагляду батьків, часто на осіб похилого віку, й роблять все, що їм заманеться. Батьки намагаються компенсувати свою відсутність вдома надсиланням коштів дітям. 

Однак батьківські гроші чада нерідко витрачають на алкоголь, наркотики, сигарети та розважальні заклади. За словами керівника відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС полковника міліції Валерія Шнуренка, на Закарпатті спостерігається тенденція до зниження віку тих, хто вживає наркотики. Водночас розширюється мережа наркодилерів, зокрема у розважальних закладах області. Збільшується кількість злочинів, вчинених у сфері незаконного обігу наркотиків, у тому числі за участю неповнолітніх та відносно них. Якщо у 2013 році було відкрито 9 кримінальних проваджень за наркотики, то за перший квартал 2014 року таких злочинів було вже 6. 

Мова йде переважно про схиляння до вживання наркотиків інших осіб та вживання наркотиків у публічних місцях. Свій погляд на проблему дитячої злочинності, зокрема наркоманії, висловили й присутні на «круглому столі» освітяни та медики. Всі вони зійшлись на думці, що слід апелювати передовсім до батьків, адже дитина виховується в сім′ї й батьки краще знають, чим живе їхній син чи донька, які в них інтереси в житті, коло друзів тощо. Водночас було запропоновано цікаву альтернативу бездумному сидінню підлітка перед комп′ютером в Інтернеті чи за телевізором. 

Вона полягає у тому, щоб створити першу закарпатську онлайн-гру для дітей, котра носила б регіональні особливості: відображала місцеву мову, звичаї тощо. 

Така гра могла б навіть проводитися в інтерактивному режимі. У неї можна внести елементи виховання свідомості, наприклад говорити про боротьбу з наркотиками тощо. Сподіваємося, що місцеві ІТ-компанії зацікавляться такою ініціативою та посприяють її втіленню у життя. Проблема підліткової злочинності – не лише прерогатива міліції. Її можна вирішити лише спільними зусиллями батьків дітей, учителів, правоохоронців, органів влади, медиків тощо. Адже діти – це завтрашній день нашого суспільства, тож від нас усіх залежить, яким він буде.
 СЗГ УМВС України в Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp