Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Музеї Закарпаття - під надійною охороною!

22 травня 2015 р., 13:49

Охоронці за роки роботи можуть позмагатись у знанні історії музеїв

Закарпаття – край "зеленого золота": лісів, садів і виноградників,мальовничих гір і полонин. Край чудових талановитих людей та старих добрих традицій. За роки докази цих та інших тверджень зберігаються в численних музеях краю.

В Міжнародний день музею кожен охочий може ознайомитися з культурною спадщиною області. Цього дня в музеях ажіотаж, адже вхід - вільний. Заходи проводились масово, та під пильним наглядом охорони ДСО. Далі - про найцікавіші музейні об’єкти Закарпаття, які охороняються Державною службою охорони.

Ознайомитись з традиціями Закарпаття можна в обласному музеї народної архітектури та побуту. Поєднання архітектури старовинного закарпатського села і зразків найдавніших видів народних ремесел. «Старе село» - ще таку назву має цей музей. Тут під відкритим небом розміщено 7 садиб, 6 житлових будівель, церква, дзвіниця, школа, кузня, корчма. Будівлі привезені з різних куточків Закарпаття . Це один із перших в Україні музеїв просто неба. Щорічно тут проводять чимало різноманітних заходів, а в день музею тут прийнято проводити майстер-класи, безкоштовні екскурсії.

{g}

Чекають на відвідувачів у День музею і в обласному краєзнавчому. Одним із найцінніших його експонатів, безперечно, вважається Ужгородський замок. Побудована сім’єю Другетів фортеця – головна окраса території. У палаці ж нараховується понад сорока приміщень. Найбільший зал замку – так званий рицарський. Є тут каплиця з стародавніми розписами. Легенда ж замку розповідає: хазяїн - капітан Другет - мав дуже гарну доньку, що покохала ворога , польського воїна. За це батько замурував доньку в стіні. Переказують, що з того часу вночі у замку чути плач дівчини.

Вже більше 3-х років в музеї працює охоронцем Іван Гапак. Добре знає історію замку, завжди робить огляд території в нічну пору. Цікавимося його думкою стосовно легенд фотртеці.

- Мені подобається охороняти саме цей музей на території замку. Тут дуже гарно і водночас спокійно. Знаю і легенду, та це місце не тільки таємницями, байками приваблює , а своєю красою, унікальністю та духом старовини. А плаче дівчина чи ні - це секрет,- з посмішкою відповідає міліціонер охорони Іван Гапак.

Ну, а, власне про таланти Закарпаття розповість художній музей ім. Йосипа Бокшая. Твори живопису, графіки, скульптури та декоративно–ужиткового мистецтва. Тут зберігають взірці образотворчої культури різних епох. Мистецький доробок визнаних корифеїв Й.Бокшая, А.Ерделі, А.Коцки, Ф.Манайла та багатьох інших. В шести експозиційних залах завжди можна побачити красу краю відтворену в образотворчому мистецтві.

На сьогоднішній день фонди музею налічують понад 9 тисяч експонатів, і всі вони під пильним наглядом охоронців ДСО.

Цілодобово за експонатами, які мають світову цінність, спостерігають досвідченні співробітники цивільної охорони ДСО, які несуть службу на довірених їм об’єктах.

- Це досвідчені співробітники , що пройшли спеціальну підготовку. Тому впевнено можна сказати – музеї Закарпаття під надійною охороною Державної служби охорони,- запевняє Сергій Шикула, начальник дільниці цивільної охорони УДСО при УМВС в Закарпатській області.

УДСО при УМВС України в Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp