Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Хто із закарпатців матиме право пільгового проїзду з 1 червня?

24 травня 2015 р., 17:27

Верховною радою України ухвалено зміни до деяких законів України, згідно з якими з 1 червня цього року відмінено пільговий проїзд для деяких категорій громадян

З 1 червня 2015 року право пільгового проїзду матимуть:

ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:

Інваліди війни – безплатний проїзд усіма видами міського та приміського пасажирського транспорту, автобусами міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання. Це право поширюється і на особу, яка супроводжує інваліда I групи (п.7 ст. 13 Закону); інваліди війни I і II груп також мають право безплатного проїзду один раз на рік (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським втомобільним транспортом, а особи, які супроводжують інвалідів I групи (не більше одного супроводжуючого), – на 50-процентну знижку вартості проїзду один раз на рік (туди і назад) зазначеними видами транспорту; інваліди війни III групи мають право безплатного проїзду один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом незалежно від наявності залізничного сполучення або проїзду один раз на рік (туди і назад) зазначеними видами транспорту з 50-процентною знижкою вартості проїзду. Інваліди війни та особи, які супроводжують у поїздках інвалідів І групи (не більше одного супроводжуючого), мають право користування міжміським транспортом зазначених видів у період з 1 жовтня по 15 травня з 50-процентною знижкою вартості проїзду без обмеження кількості поїздок (п. 21 ст.13 Закону). Учасники бойових дій – безплатний проїзд усіма видами міського та приміського пасажирського транспорту та автобусами міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання(п.7 ст.12 Закону); безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, незалежно від наявності залізничного сполучення, або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-процентною знижкою (п.17 ст.12 Закону)

ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

Чорнобильці І категорії – безплатне користування всіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі, в яких число посадочних місць для пасажирів не більше 9) на території України (п. 15 ст. 20 Закону); безоплатний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або водним транспортом з правом першочергового придбання квитків (п.19 ст. 20 Закону).

Чорнобильці 2 категоріїі (ліквідатори та потерпілі) – 50-відсоткова знижка вартості проїзду один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним, або повітряним, або залізничним, або водним транспортом (п. 4 ст. 21 Закону).

Чорнобильці-ліквідатори 2 категоріїі – безоплатне користування всіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі) (п.9 ст. 21).

ЗУ «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист:

Ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ, ветерани податкової міліції, ветерани державної пожежної охорони, ветерани Державної кримінально-виконавчої служби України, ветерани служби цивільного захисту, ветерани Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України – безоплатний проїзд усіма видами міського та приміського пасажирського транспорту (за винятком таксі) у межах України (п.11 ст. 6 Закону); безоплатний проїзд (туди і назад) у межах України один раз на рік залізничним транспортом у купейному вагоні швидкого чи пасажирського потягу або водним чи автомобільним транспортом міжміського сполучення для лікування та відпочинку у санаторіях та будинках відпочинку (п. 10 ст. 6 Закону),

ЗУ «Про охорону дитинства»:


Діти з багатодітних сімей – безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (окрім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання (ст. 13 Закону).

ЗУ «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»:


Інваліди 1 групи, діти-інваліди та особи, які їх супроводжують, інваліди 2 групи мають право на безоплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі);

– в період з 1 жовтня по 15 травня інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи), мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту (ст. 38-1 Закону).

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 року № 354, якою надано право безплатного проїзду для пенсіонерів за віком на міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі) та приміських маршрутах, на сьогодні є чинною; чинність цієї постанови поширена також на інвалідів згідно з постановою КМУ № 555 від 16.08.94.

Всі інші категорії пільговиків з 1 червня втрачають право пільгового проїзду.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp