Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатгаз вирішує "лічильникову" проблему закарпатців

26 травня 2015 р., 11:33

За власні кошти

З 18 травня ПАТ «Закарпатгаз», як і анонсував на нещодавньому брифінгу, взявся за вирішення «лічильникової» проблеми. За тиждень, що минув, працівники Ужгородського сервісного центру з газифікації товариства відвідали 27 адрес по вул. 8 Березня. Всього встановили 16 лічильників. Безкоштовно…

-Одразу ж наразилися на хай і пасивний, але спротив, - констатує провідний інженер з організації керування виробництвом сервісного центру з газифікації Ростислав Винник. – Кілька квартир, як повідомили сусіди, нібито довгий час пустують. А до прикладу, жильці одного з помешкань у будинку №23 - родина з п’яти членів - представилися орендарями. Сказали, що повідомлять про ініціативу «Закарпатгазу» власницю квадратних метрів, і якщо вона погодиться, дозволять провести заплановані роботи.

Можна передбачити, що винайманого чисельними сім’ями, як у цьому випадку, або густо заселеного житла в Ужгороді виявиться чимало. А тим, хто займає його, набагато вигідніше і далі жити без лічильника. І пояснюється це просто: норми споживання газу за відсутності лічильника на плиту та плиту з колонкою, встановлені з 6 травня 2015 року Постановою Кабінету Міністрів України №237 – 4,5 та 9 м куб відповідно - значно нижчі за фактичні витрати споживачів. Свого часу, аби переконатись у цьому багатоквартирне житло обладнали будинковими лічильниками газу, що дозволило визначити фактичні витрати його на кожного мешканця. Прилади також опломбували та прилаштували до них архіватори показників. Як виявилося, в середньому одна людина споживає протягом місяця 26 м. куб, якщо користується плитою та газовою колонкою. Коли ж тільки плитою - 6 м куб…Тож порахуймо: родина з п’яти осіб, у якої встановлено лічильники, маючи плиту, платитиме за газ понад 215 гривень, а плита й колонка заберуть з родинного бюджету мало не тисячу гривень. Таким же родинам, але без лічильника, газ обійдеться у трохи більше, ніж 162 та 320 гривень відповідно.

От і виходить, що споживач, який законослухняно та ще й за власний кошт встановив лічильник, сплатить сьогодні за газ більше, ніж той, котрий уникає зустрічі з працівниками газопостачальної структури: зручно-бо жити при «комунізмі». І тільки правильно задекларовані урядовцями норми поставлять ці категорії у справедливо рівні умови. До того ж, згідно з Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» з 1 січня газопостачання споживачів, які експлуатують газові нагрівачі (колонки) та плити без засобів обліку буде заборонено.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp