Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Порошенко дозволив Уряду вводити мораторій на виплату зовнішніх боргів

28 травня 2015 р., 18:44

Таким право КМУ користуватиметься до 1 липня 2016 року

Президент України Петро Порошенко підписав закон про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом (№2898). Як повідомляється на сайті парламенту, закон повернуто з підписом від президента 28 травня.

Крім того, цього ж дня Порошенко підписав також і закон про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом" (№2899).

Як повідомляв УНІАН, 19 травня Верховна Рада надала Кабінету міністрів право запроваджувати мораторій на виплату зовнішніх боргів приватним кредиторам, обмеживши термін прийняття такого рішення 1 липня 2016 року.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк тоді пояснював, що йдеться про зобов'язання лише відносно приватних кредиторів. "Не йдеться про державні банки, які виплачують зобов'язання. Крім того, ця операція не має жодного впливу ні на українські банки, ні на валютно-обмінний курс, а навпаки, матиме позитивний вплив, бо після цієї операції борги України будуть менші, а отже, довіра кредиторів й інвесторів буде більшою, тому що економіка буде здоровішою", - сказав Яценюк.

При цьому він звернувся до кредиторів з пропозицією дослухатися до пропозиції уряду й реструктуризувати борги України на умовах, які запропонував уряд. "У найближчі 4 роки нам треба зменшити навантаження на країну на суму загалом 15 млрд дол.", - сказав Яценюк.

Він також додав, що своїм правом уряд може скористатися чи не скористатися – залежно від розвитку переговорного процесу з кредиторами.

У перелік боргів, на виплату яких може бути накладено мораторій, не входять борги перед МВФ, ЄБРР й іншими інституційними кредиторами. Правом на мораторій Кабмін може скористатися лише стосовно боргів, закріплених рішенням уряду в переліку частини державного і квазідержавного боргу, що підлягає реструктуризації, за винятком паперів держбанків – «Ощадбанку» та «Укрексімбанку» і паперів Держадміністрації залізничного транспорту («Укрзалізниці»).



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp