Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Про закарпатські міста розповіли всій країни (ВІДЕО)

31 травня 2015 р., 16:38

Телеканал "24" оперилюднив ТОП-5 міст Закарпаття, де можна відпочити влітку

Термальні джерела, смачне вино, а також оленяча ферма та майстри з давніми традиціями, — усе це знаходиться в одному з унікальних куточків Україні, у Закарпатті. Про це розповідається у програмі «Мандрівки Україною» від «24 каналу».


Берегово

У Береговому розташовані відомі в усьому СНД термальні басейни. Це те, за чим їдуть 90% усіх туристів. А все через унікальність води, аналоги якої є лише в трьох місцях планети – на Сахаліні, в Новій Зеландії та Ісландії. Заповнюється басейн зі свердловини завглибшки понад1 кілометр. Каламутний вигляд басейну свідчить про наявність корисних мінералів, тому вода у басейні просто не фільтрована. За будь-якої погоди її температура становить –33 градуси за Цельсієм.

Хуст

Для огляду центральної частини міста, вистачить всього 1-ї години, а от щоб дійти до Хустського замку, потрібно йти пішки ще одну годину. І хоч замку, як такого вже нема, сюди варто прийти заради неймовірних краєвидів.

Дивлячись на ці руїни, важко повірити, що колись замок славився своєю неприступністю. Збудований ще в11 столітті, він обороняв соляні копальні в Солотвино від численних зазіхань. Його не змогли взяти ні Габсбурги, ні татари, ні турки. Зате зруйнувала природа. Блискавка влучила прямісінько в порохову вежу.

Виноградів

Сама назва міста — Виноградів натякає, що без дегустації вина ви звідси не поїдете. Виноградні грона тут усюди: на ліхтарях і пам'ятниках. Раніше місто могло похвалитися підземеллями у350 метрів, наповненими бочками з вином. Зараз вони порожні, та й нікого туди не пускають. Проте засмучуватися не варто – в цьому районі більше50 виноробів, які продовжують традиції своїх прадідів.

У володіннях Михайла Поличка декілька гектарів виноградників. З одного, восени у бочки, перетікає аж4 тисячі літрів вина. Та особлива гордість — саме ця плантація, на якій ростуть250 сортів винограду. Годинна екскурсія – і ви вже знаєте всі тонкощі вирощування винограду, і навіть обізнані про різні статі лози: є жіноча, чоловіча, бувають і різностатеві.

У1919 році під час Першої світової війни полонені італійці викопали великий погріб. Вони досконало володіли секретами зберігання вин. Уже майже століття, сімейство Парасків зберігає тут свої скарби – 2,5 тисячі літрів вина. У будь-яку спеку тут –14 градусів.

Іза

У селі Іза на Закарпатті існує єдина в Україні оленяча ферма. Її історія розпочалася ще28 років тому, коли з Калінінградської області привезли66 оленів. Зараз на фермі є280 оленів. Для комфорту плямистих тут є57 гектарів — і річка, і ліс, і галявини. Першим зустрічає гостей Малиш. Йому вісімнадцять років, а це — дуже поважний вік. Зрештою, половина оленів, яких тут можна побачити, діти Малиша.

До їжі вони не надто вибагливі та із задоволенням їдять сіно і зерно. Його тут на рік запасають аж27 тонн,тобто по100 тисяч кілограмів пшениці на одного рогатого. Аби побачити усе стадо — краще приходити ввечері чи вранці, коли тварин годують. Запах зерна вони чують за сотні метрів, і де б не були — поспішають на обід.

Лисичово

Єдина в Україні водяна кузня-гамора й досі працює на Закарпатті в селі Лисичово. За останні250 років на кузні практично нічого не змінилося. Хіба що кількість робітників. Раніше молоти обслуговували15 ковалів у три зміни, зараз лише 4.

Ідея водяної кузні досконала у своїй простоті. З греблі в резервуар затікає80 кубічних метрів води. Одним рухом помічник відкриває шлюз і вода поступово падає на колесо, чим приводить у рух молот. Сила води така, що за один його оберт 150-кілограмовий молот вдаряє18 разів. Та й один такий удар –4 кінських сили.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp