Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

"Мукачево має бути затишним містечком, а не бізнес-центром", - фахівці про новий генплан Мукачева

10 квітня 2014 р., 12:26

У прес-центрі "Панорама Мукачева" відбувся круглий стіл обговорень корегування генерального плану. За ним місто житиме до 2031го року.

Сьогодні на Громадській раді в Мукачеві о 16й годині прийматимуть корегований генплан Мукачева. Як стверджують київські розробники нового генплану, ним передбачається як збільшення території міста, так і ефективне використання територій в існуючій межі. Збільшення території Мукачева передбачається за рахунок земель прилеглих сільських рад: Івановецької (213,8 га), Павшинської (256,6 га), Нижньокоропецької (2,4 га), Верхньокоропецької (366,3 га), Лавківської (23,3 га), Кольчинської (19,2 га) та Ключарківської (29,4 га).



Природно, що містяни не заперечують проти розбудови міста, але як зауважує громадський активіст Юрій Кравчук, "судячи з генплану його розробляли люди, які жодного разу не були в Мукачеві і не знають його". А тому містяни зібралися за "круглим столом" аби висловити свої зауваження та внести пропозиції коректив до корегуючого генерального плану міста Мукачева. До дискусії за "круглим столом" долучилися: рекламник Володимир Гвоздьо, екскурсовод Олександр Шершун, активіст Юрій Кравчук та архітектор Андрій Німець. Головний архітектор Мукачева Віктор Півцьо, пославшись на зайнятість, не прийшов на засідання круглого столу.




"Забудова водоканалу та приватизована набережна"


Зі слів учасників засідання, до обговорень варто було б залучити й представників прокуратури. У новому генплані міста вони зможуть знайти для себе багато цікавого. Як от, до прикладу, забудова санітарної зони водоканалу, що за вічним вогнем. Принаймні, наголошували учасники "круглого столу", колись ця зона була санітарною. Хто її позбавив такого статусу і чому - невідомо. Відомо, що неподалік місця, де очищується і хлорується вода, проводиться будівництво приватного помешкання. Так само викликає чимало запитань ситуація із «прихватизовованою» міськими чиновниками набережною біля колишньої "Венецієї". До слова, і з цим довгобудом, з "Венецією", так само мало, що зрозуміло. Власники нічого не роблять окрім ілюзії, що там проводяться якісь ремонтні роботи. Як зауважив архітектор Андрій Німець, відновлення колишньої "Венеції" як ресторанно-готельного комплексу уже не буде прибутковим. Ця ніша зайнята. Більше перспектив віддати будинок під бізнес-центр, а ще краще - житло.


"Винести бізнес-структури, податкову, міліцію ратушу та інші служби - за місто"


"Місту треба розвиватися соціально. Однією і стратегій генплану мав би бути соціально-громадський сектор - розбудова житла. Це має бути затишне містечко а не бізнес-центр", - зауважує Андрій Німець. Він переконаний, що доцільніше винести бізнес та управлінські установи (такі як міліцію, податкову, частково ратушу та інші служби) на окраїну міста. І тоді в центрі відчутно поменшає машин, а довкола перенесених установ почне розбудовуватися нова інфраструктура. Також варто визначити історичні межі центру міста і тут заборонити будь-яку так звану реконструкцію.


"Дороги звузити, а в центрі міста перекрити рух"


зі слів учасників дискусії, не було б зайвим змінити прописку автостанції. І якщо генпланом передбачено побудова міжнародного летовища в Мукачеві, доцільно якби й автовокзал був там. Ну, або ж десь на трасі Київ-Чоп чи біля залізничного вокзалу. Однозначно не там, де він зараз є, бо це завантажує рух у центрі міста. "У центрі Мукачева взагалі неможливо проводити екскурсій. Гуляти з групою туристів складніше хіба що в Хусті", - жаліється екскурсовод Олександр Шершун і пропонує аби рух транспорту центральною частиною міста взагалі перекрили, як це роблять під час фестивалів. "Ще одна з проблем Мукачева, що воно закрите горами: три із чотирьох напрямків в'їзду в місто затиснуте горами і повноцінної об'їзної фактично немає. Гарна об'їзна вирішила б багато проблем із напливом автотранспорту", - додає Андрій Німець. - І як би то не парадоксально не звучало, замість розширити дороги, як того вимагає генплан - їх треба звузити". Архітектор пояснює, якщо ми розширимо дороги, то лише заберемо місце у пішоходів, водії ж залишатимуть свої машини обабіч широкої дороги, тож затори будуть і далі.


P.S. Для тих, хто хоче ознайомитися з новим генпланом міста детальніше - дивіться тут: 
"Час Закарпаття"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp