Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Українцям піднімуть тарифи на платежі в терміналах

7 червня 2015 р., 10:50

В Україні буде збільшуватися кількість терміналів, що приймають готівкові платежі від населення.

Зараз вони стоять головним чином, в торгових центрах і великих магазинах, і дають людям можливість платити мобільним операторам, ЖЕКам, банкам (за кредитами) і просто закидати гроші на рахунок – свій власний або друга.

Як повідомили в Нацбанку, отримати відповідні ліцензії може 10 організацій.

При цьому вартість платежів в терміналах до кінця 2015 р збільшуватиметься. І про це фінансисти говорять неофіційно і з великою неохотою. За одними прогнозами комісії піднімуть лише на 10-15%, а за іншими – на всі 20%.

«Цього року подорожчало все: і інкасація, і оренда місць, і навіть папір, на якому друкуються чеки. Він імпортний. Тому, якщо в минулому році з людини брали від 2% до 3,5% суми (залежно від виду платежу), то в цьому вже до 5%. А до кінця 2015-го максимальний тариф може підрости і до 5,3-5,5% від суми, а може і того більше », – розповів заступник голови правління одного з банків.

Єдина втіха – може покращитися якість послуг і функціональність платіжних терміналів.

«Вони можуть ставати більше, і вміщати в себе більше обладнання. Такі апарати вже виробляються і встановлюються в різних країнах світу, можуть з’явитися і у нас. По-перше, вони видають людям здачу – те, чого сьогодні не роблять наші апарати, і користувачам доводиться точно підбирати банкноти. По-друге, вони зможуть працювати на прийом великих сум – тобто пачок купюр. Це може зацікавити малий і середній бізнес, що працює в торгових центрах. Їм більше не доведеться витрачатися на інкасацію в кінці дня. Касир магазинчика зможе через такий от багатофункціональний платіжний термінал позбутися готівки, і тут же закинути гроші собі на рахунок », – говорить радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.

Варто сказати, що за перший квартал 2015 загальна кількість платіжних терміналів у країні скоротилася – з 64,2 тис. до 52,8 тис. штук. Згортали мережі терміналів небанківські фінустанови, а розширювали їх – банки (число їх апаратів зросла з 21,1 тис. до 21,3 тис.). Водночас обсяги операцій зростають – люди стали активніше платити через термінали: за січень-березень цього року вони заплатили через них на 40,4 млрд грн. І за підсумками 2015-го фінансисти розраховують вийти на обсяг операцій в 160 млрд грн., тобто на чверть поліпшити торішній результат: в 2014 р через платіжні термінали було вироблено платежів на 129 млрд грн.

Finance.ua

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp