Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

30% наркоринку прикривають роми?

14 червня 2015 р., 10:29

Так стверджує автор статті "Ромський синдром: українські цигани приречені на кримінал" Богдан Буткевич.

Нещодавно Ужгород став місцем чергового ромського скандалу – 3 циган побили хлопця та згвалтували його дівчину. Нахабство циган має довгу історію.

І хоч мер міста Погорелов каже, що не існує проблем з ромами, але рядові ужгородці за такими діями бачать лише небажання влади розбиратися з реальною проблемою. Адже скоро вибори… Тож, редакція сайту karpaty.fm вирішила розібратися де в цієї справи ноги ростуть.

“Згідно з даними перепису 2001 року на території Закарпатської області мешкало 14 тисяч циган, але всі ми розуміємо що більшість ромів не має прописки і їх чисельність є значно більшою. Крім цього, більшість з них радше вказують на румунську чи угорську національну приналежність. За даними подворових медичних обстежень, чисельність ромів на Закарпатті оцінювалася у 39 270 осіб, або 3,1 % населення області. Роми важко інтегруються в сучасний український соціум, так за даними перепису 2001 року вищу освіту мали лишень 0,02%, і лише майже половина із загальної кількості ромів мала початкову освіту 49,3%. Звісно, за 10 років ця цифра дещо змінилася, адже слід зазначити що станом на 2013 рік, на Закарпатті було зареєстровано 13 циганських товариств.

Дані товариства активно відроджують традиції та культуру своєї етноменшини, проводять фестивалі та здійснюють громадські акції. Під час активної фази російсько-української війни за рахунок діяльності даних товариств, роми теж активно допомагали українській армії. Але мова йде про тих ромів, що хоч якось інтегрувались в соцум.

Відверто кажучи, неформально роми існують в жорсткій кастовій системі і клановому урядуванню. Існують привілегіовані клани-родини біровів, які отримують податі від свої таборів та жебруючі роми. Що дозволено Юпітеру, то не дозволено бику. Якщо барони, живуть майже як і більшість українських олігархів, то жебруючі — в повній антисанітарії. Єдине, що відрізняє їх від звичайних безхатченків, це те що вони мають осілий спосіб життя, та мешкають в таборі.

Влада муніципальна та адміністрації просто закривають на це очі. Скептики ствердно скажуть “ну і що, існують такі роми”. Але тут виникає інша проблема, так говорять здебільшого ті, хто не мав з ними проблем.

Стратегічно Україна націлилася на інтеграцію до ЄС. Звісно це довгий процес, але він несе в собі і посилення проблем на етнічному грунті. Адже толерантна політика Євросоюзу, призвела до того що в сусідній Словаччині існують грунтовні проблеми з ромами — основна суть даної проблематики полягає в тому, що останні входячи в певні організації громадянського суспільства вибивають додаткові фінансування для своєї меншини, але не змінють спосіб життя. Хоч в сусідній Словаччині вони становлять 7 % від населення (380 тисяч осіб), кількість злочинів здійснених ромами становить 20% з усіх злочинів. Це при тому, що програми Євросоюзу з емансипації ромів набагато активніші за Українські.

У статті “Ромський синдром: українські цигани приречені на кримінал” Богдана Буткевича для часопису “Тиждень.ua” стверджується, що “За свідченням фахівців із МВС (станом на 2011 рік ред.), роми зайняли ланку дрібної, роздрібної наркоторгівлі безпосередньо на вулиці. Щонайменше 30% наркоринку прикривають собою саме цигани. Тісні родинні й кланові відносини дали змогу так вибудувати схему збуту наркотиків, що вона практично невразлива до дій правоохоронних органів, особливо враховуючи рівень корупції в них”. Зрозуміло, що більшість прибутку з нелегальних операцій у руках біровів. Хоч зрозуміло, що більша частина злочинів, ромів припадає на менш “вишукані” способи афер, вбивств, згвалтувань та просто грабіжництва чи жебракування.

Зрозуміло, що більшість співчутливо ставиться до жебраків, вважаючи їх просто знедоленими. Але як ви, поставитеся до такого жебрацтва, коли ви дізнаєтеся, що в день така сімейка жебраків заробляє 400 гривень в день. Це в місяць приблизно 8000 гривень. Багато українських сімей навіть в середньому отримують за важку працю 3000 гривень і менше. Для чого ж робити, коли можна заробляти! Цигани закарпаття гастролють по всій країні, зокрема в Києві вони бірови Закарпаття контролюють одну з ланок жебраків, які самі ж туди доправляють. В місяць точка для жебрака становила в Києві 500 гривень (за даними ТСН), це ще до подорожчання курсу валют. 2014 року на круглому столі в Берегівській ЗОШ №7 , де переважно навчаються роми за участю керівництва мерії, працівників міської ради, п’яти ромських організацій, аналізувалася ситуація в таборі ромів під назвою окремий хутір.

Представники влади чітко заявили про те, що за даними про виплати дитячих коштів у березні 2014отримали кошти 2500 матерів, з яких 796 — роми. Тож, виникає питання, куди витрачаються ці кошти? Адже в більшості випадків діти немиті, не ходять до школи, проживають у жахливих умовах. Тому можна впевнено стверджувати, що кошти не використовуються за призначенням, а матері не виконують своїх обов’язків. Виплата таких коштів, це гроші на вітер, за рік це мільйонні суми, які проганяються через нелегальний бізнес циганських біровів.

Цигани, роми, волохи працювати здебільшого не хочуть, суть життя таких маргіналів можна виразити словом “Дай!”.

Найбільше конфліктів в Закарпатті цигани створюють в селах. Адже тут вони живуть здебільшого відособлено від соціуму. В Ракошині та Порошкові, вони створюють неабияку проблему, адже постійно спустошують городи селян Дійшло до того, що вчервні 2014 року до голови села Ракошино, надійшло понад 50 скарг на дії ромів., громада обєдналася і погрожувала, що в разі невжиття відповідних заходів піде на самосуд. В Порошкові ж зважаючи на неспроможність місцевої міліції боротися з грабунками та злочинною безкарністю селян майже 50 селян зголосилися до громадського формування, щоб протидіяти волохам.

Безкарність ромів напряму повязана з круговою порукою — омертою. Зокрема, це проявилося під час гучної справи 2013 року коли 4 цигани згвалтували 19 річну студентку. Відразу опісля публікацій в місцевих ЗМІ, бірови через свої звязки намагалися справу закрити. Через два дні, навіть було викрадено свідка, котрого злочинці утримували та змушували, взяти на себе вину, стосовно згвалтування. Дійшло до того, що намагалися навіть звинуватити міліцонерів, які нібито били підозрваних.

Зрозумілою одною круговою порукою все не закінчується. Адже увесь нелегальний бізнес, можна легко прикрити, було б бажання. В нашої системи правохоронних органів його немає, адже кримінальний бізнес яким орудують цигани приносить не малі кошти, які осідають частково і в “патронів” в середовищі влади, котрі кришують цілу систему злочинної діяльності. Ниточки ж даного бізнесу ведуть до високих кабінетів.

Крім всього, цигани це непоганий електорат для політиків — адже біров легко стимулює циган голосувати за “потрібного” кандидата.


1111111 15.06.2015 09:33 IP: 59.161.201.46
Ніхто не несе відповідальності і не понесе в майбутньому, бо ті гроші, які крутяться в циганських руках закриють роти хоть кому. А цигани множаться-плодяться як зайці і кінця краю тому нема. Скоро білі будуть нацменшиною у циганському таборі під назвою "Закарпатська область"
читач 14.06.2015 18:27 IP: 245.235.179.213
І коли в цьому питанні буде наведено порядок ? Хтось конкретно несе відповідальність? За корупцію - вищу міру покарання, бо інакше нічого не зміниться.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp