Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці користуються "власним світлом" (ФОТО)

14 червня 2015 р., 16:03

Тобто, декому більше до смаку сонячна енергія.

Географічне розміщення населених пунктів в Закарпатті досить суттєво впливає на відношення до питання «я господар», «я незалежний» - і це особливо проявляється при способі локального енергозабезпечення власників віддалених ділянок.

Минулого тижня ще одна ділянка отримала електроенергію для використання на свої потреби, не чекаючи від обласної енергопостачальницької організацієї всіх довготривалих і сильно затратних процедур оформлення та узгодження технічних умов для електропостачання, яке знаходиться за 3 км від цієї ділянки. На цій ділянці розпочали облаштовувати будівлі, а без електропостачання більшість робіт не можуть проводитись. Використовувати дизельні чи бензинові електростанції в межах зелених Карпат не було «до смаку» власникам, тож вони звернулись до спеціалістів зі Львова для облаштування автономної системи електропостачання від сонячних фотопанелей.



Директор організації, Олег Станицький, який встановив тут сонячну електростанцію на 10 кВт, вже має досвід у такій роботі – цього року у одному фермерському господарстві змонтована електростанція на 40 кВт для забезпечення внутрішніх потреб господарства, які сягають 120 кВт*год на добу. Є й інші успішно реалізовані проекти на відновлювальних джерелах енергії, в тому числі і на основі тепла повітря – теплові помпи «повітря-вода», які дуже «пасують» для заміщення значної частини опалювального газу в приватних будинках і квартирах.

За кілька днів роботи монтування електростанції в чудовій карпатській місцині почались інші будні і свята – вже мають можливість користуватись своєю електроенергією.

Система складається з 40 панелей по 250 Вт, які об’єднані в 4 групи по10 панелей. Керування панелями проходить при постійній напрузі 240 В. Для забезпечення «звичною» електрикою, тут стоїть інвертор потужністю 10кВА, який живиться від 20-ти послідовно з’єднаних акумуляторів по 100А*год.


Оскільки більшість електроенергії буде використовуватись вдень, то система зорієнтована на меншу кількість акумулювання енергії – в основному буде працювати пряме перетворення для денного використання.

Підготував Василь ПрусакУчасник оргрупи Кластеру ЕтаВДЕ Львівщини

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp