Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як на Закарпатті підтримують військових? В облдержадміністрації говорили про соціальний захист учасників АТО

19 червня 2015 р., 14:20

Про це йшлося на нараді

Понад чотири тисячі закарпатців є учасниками АТО, немалим є число тих, хто служить зараз. Яку підтримку надає військовим і демобілізованим область, як покращити роботу в цьому напрямку – обговорили на нараді в Закарпатській ОДА.

 

Начальник відділу департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк доповіла про виконання комплексної програми підтримки військових. За її словами, протягом поточного року з обласного бюджету виплачено матеріальної допомоги на суму 6,3 млн. гривень. На сьогодні здійснено виплати по 100 тисяч грн. 58 сім`ям загиблих мешканців Закарпатської області – учасників АТО, зокрема 24 родинам у поточному році на суму 2,4 млн. грн. Крім того, по 5 тисяч грн. матеріальної допомоги виплачено 169 пораненим учасникам АТО та по 2 тисячі 1515 непораненим учасникам антитерористичної операції. Видатки за цією програмою у 2014 році склали 15,3 мільйона гривень.

«З державного бюджету виплачено або готується до виплати по 609 тисяч грн. всім родинам, де встановлено причинний зв'язок загибелі військовослужбовця з виконанням обов’язків військової служби при участі в АТО», - поінформувала Наталія Омелянюк.
Як наголосив голова ОДА Василь Губаль, виплати родинам загиблих з обласного бюджету є суттєвою підтримкою на той час, поки будуть отримані кошти з державного бюджету. Наразі Закарпатська область є серед лідерів щодо надання матеріальної допомоги військовим в Україні.

Разом з цим у рамках програми здійснюється і забезпечення санаторно-курортного оздоровлення. Військовослужбовці, учасники антитерористичної операції, які мають статус учасників бойових дій і відповідне посвідчення, мають право на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.
За інформацією обласного госпіталю ветеранів війни, учасники бойових дій з числа учасників АТО можуть отримати путівки до «Українського госпіталю для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна» МОЗ України» (звертатися необхідно до відділів охорони здоров’я РДА, МВК або до ЦРЛ).
Військовослужбовці, учасники антитерористичної операції, які ще не мають статусу учасника бойових дій і відповідного посвідчення, оздоровлюються за благодійними путівками. Санаторно-курортні заклади області виділили 55 путівок, з яких нині використано 50. Ряд закладів оздоровлюють учасників АТО за власною ініціативою та за поданням військового госпіталю і місцевих адміністрацій (таким чином оздоровлено 90 учасників АТО та членів їх сімей).

Крім цього, Програмою «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2015 рік, затвердженої рішенням обласної ради, передбачено можливість відшкодування вартості самостійного оздоровлення даної категорії громадян. «Якщо військовий потребує лікування, має про це довідку та статус учасника АТО, необхідно написати заяву в обласному центрі реабілітації інвалідів. Цей заклад координує роботу з путівками, видає гарантійний лист, згідно з яким військовий іде на оздоровлення, не турбуючись про його оплату. На сьогодні за цією програмою 6 учасників АТО пройшли лікування у санаторіях «Синяк» та «Сонячне Закарпаття», на суму 22,8 тисяч грн., ще 11 видано гарантійні листи для оздоровлення в даних закладах, 2 пройшли лікування у Виноградівському реабілітаційному центрі», - повідомила Наталія Омелянюк.

Василь Губаль попросив військових керівників довести до відома вояків про ці можливості, наголосивши, що в області намагаються забезпечити оздоровлення військових, мінімізувавши бюрократичні моменти – і через путівки, надані санаторіями, і через механізм компенсації за самостійне оздоровлення.
Чи не найпроблемнішим є питання щодо виділення житла. Із 63 родин загиблих 23 стали на квартирний облік, але, на жаль, поки що коштів на поліпшення житлових умов область не отримала. Мова про 300 мільйонів гривень загалом по Україні, триває процес їх розподілу. Окрім родин загиблих, також ідеться про тих військових, які гостро потребують житла, відповідні звернення спрямовані в Міноборони. Та певні зрушення все ж є: у Мукачеві досягнуто рішення про облаштування казарм військової частини під житлові будинки, де буде 41 квартира, а в Ужгороді є проект з такого переобладнання на 23 квартири. Керівник області попросив служби і місцеву владу контролювати процес взяття на квартирний облік родин, які потребують поліпшення житлових умов, адже лише в такому випадку може йти мова про перспективи отримання помешкань.
Рухаються справи щодо виділення землі. В області станом на початок червня подано 2147 заяв на отримання земельних ділянок громадянами військовослужбовцям-учасниками АТО та членами їх сімей, з яких надано дозвіл на розробку документації із землеустрою на 1030 земельних ділянок, з них 215 проектів вже затверджено. Окрім цього подано 55 заяв сім`ями військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, які загинули під час проведення антитерористичної операції. По цій категорії надано дозвіл на розробку документації із землеустрою по 31 земельній ділянці, 17 проектів вже затверджено.

Василь Губаль зазначив: найскладніша ситуація із виділенням землі в Ужгороді. Саме тому вже на найближчий понеділок він скликає нараду за участі представників органів Держземагентства, міської влади Ужгорода та районної влади Ужгородщини та військових, і очікує там розглянути конкретні пропозиції.
На нараді також обговорили інші проблемні питання соціальної підтримки військових: оформлення статусу учасника бойових дій (в Міноборони спрямовується звернення з проханням активізувати видачу цих посвідчень), статусу інваліда війни (ініційовано звернення про перегляд лікарською комісією кількох справ для висновку, потрібного для отримання такого статусу), лікування в шпиталях тощо. 

У підсумку голова ОДА наголосив: "Закарпаття дійсно робить для військових багато. Чи достатньо цього? Звісно, що ні. Але прагнемо, щоби наші захисники відчували турботу держави. Тримаю на контролі всі ці справи, вважаю цю роботу пріоритетною. І наголошую: не потерплю формального і недбайливого ставлення до цієї теми з боку жодного чиновника. Прошу військових та членів їхніх родин у разі виникнення непорозумінь чи проблемних питань зверетатися особисто до мене", - сказав Василь Губаль.


Довідково: Департаментом соціального захисту населення Закарпатської ОДА розроблено ,,Дорожню карту щодо надання державних соціальних гарантій учасникам бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, та сім'ям загиблих військовослужбовців-учасників АТО”. Посібник містить всю необхідну інформацію про права, гарантії та пільги, які належать учасникам бойових дій та їх родинам, а також інструкції, у яких вказано переліки інстанцій до яких потрібно звертатися та документів, необхідних для подання, аби їх отримати.
Розроблено обласну комплексну програму на 2015-2017 роки щодо соціальної підтримки, адаптації військовослужбовців учасників антитерористичної операції та членів їх сімей. Зокрема, згідно з програмою діти учасників АТО мають бути звільнені від сплати за харчування в школах, що повинні забезпечити органи місцевого самоврядування. Також утворено обласну координаційну раду з вирішення проблемних питань військовослужбовців, учасників АТО та членів їх сімей.
Працює й інформаційно-консультативний центр за принципом „єдиного вікна”для надання допомоги та послуг військовослужбовцям, учасникам антитерористичної операції, членам їх сімей, членам родин загиблих учасників АТО. Також надаються соціальні та медичні послуги із виїздом у місця проживання демобілізованих військовослужбовців. Запроваджено і роботу телефонної „гарячої лінії” за номерами: (03122) 3-55-46 та 050-372-08-66.

Прес-служба Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp