Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Шоста хвиля мобілізації: що необхідно пам’ятати військовозобов’язаним закарпатцям

23 червня 2015 р., 14:24

У Генштабі не розголошують кількісний план мобілізації на Закарпаття

Відповідно до Указу Президента України, з 19 червня 2015 року розпочинається 6 черга мобілізації. Як і дотепер, особливий попит на спеціалістів для комплектування високомобільних десантних військ, розвідки, механізованих і танкових підрозділів, а також фахівців ремонтних спеціальностей, водіїв, військових інженерів тощо. Заплановано, що до шостої хвилі мобілізації у рівних пропорціях потраплять як військовозобов’язані, які мають досвід військової служби, так і ті, хто ще не служив.

Завдання цієї черги мобілізації – забезпечити повну ротацію військовослужбовців, яких призвали під час третьої хвилі мобілізації, та підтримати Збройні Сили України на високому рівні бойової готовності.

Усіх військовозобов’язаних призивають до навчальних установ, де протягом визначеного часу вони пройдуть підготовку за фахом. І лише після цього їх направлять до військових частин, звідки після бойового злагодження вирушать до зони АТО.

Під час проведення 6-ої хвилі мобілізації врахують досвід попередніх її етапів. Так, у Генеральному штабі триває створення електронного державного реєстру військовозобов’язаних та призовників. Нині завершується законодавче врегулювання – підготовка проекту відповідного закону. Для створення цього реєстру використають дані фіскальної, міграційної, прикордонної служб, а також базу виборців України. Це дасть можливість реально оцінити обсяги мобілізаційних ресурсів країни. Таким чином на 90% виключать можливість для ухилення від служби. Одночасно триває робота з посилення відповідальності за ухилення від мобілізації.

Вручення повістки – це не “квиток в АТО”

Якщо вам вручили повістку, це не означає 100% призов на службу. Повістку вручають передусім для уточнення військово-облікових даних, перевірки наявності у громадянина права на відстрочку, можливості його використання у війську відповідно до його військової або цивільної спеціальності. Лише після цього можливе проходження військово-лікарської комісії. За її результатами приймається рішення чи призивати військовозобов’язаного на військову службу, чи ні. З’явившись до військкомату, необхідно заявити про обставини, які дають право на відстрочку, і надати відповідні документи. У кожному військкоматі чергують представники МВС та прокуратури, до яких можна звертатись, якщо є підстави вважати, що працівники РВК діють не за законом.

Увага! Обсяги і кількісний склад мобілізації не підлягають оприлюдненню як складова мобілізаційного плану.

Нагадаємо, 12 червня Президент України попередньо підбив підсумки 5-ої черги мобілізації та поставив завдання головам обласних державних адміністрацій на проведення 6 хвилі мобілізації. За підсумками 5-ої черги мобілізації забезпечено 100% ротації військовослужбовців зі складу 2-ої черги мобілізації, а також отримали достатню кількість військовослужбовців для поповнення некомплекту особового складу в частинах, що виконують завдання в зоні АТО.

За інформацією прес-служби Генерального штабу Збройних Сил України



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp