Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Про що необхідно пам’ятати цьогорічним закарпатським вступникам

24 червня 2015 р., 21:38

Правила нині такі:

Цьогорічна вступна кампанія суттєво відрізняється від попередніх.
Вступна кампанія 2015 року до вищих навчальних закладів (ВНЗ) розпочалася із оприлюднення загальних Умов прийому до ВНЗ, які були затверджені наказом Міністерства освіти і науки України 15.10.2014 № 1172 „Про затвердження Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2015 році”. Нові умови прийому приймалися з урахуванням аналізу попередньої практики і проблем, які могли виникати при вступі, а також у світлі нового закону „Про вищу освіту”.

Усі вищі навчальні заклади України до 1 грудня 2014 року розмістили на своїх веб-сайтах власні Правила прийому, які враховують специфіку кожного вишу. Слід зазначити, що умови прийому до ВНЗ на 2015 рік містять значну кількість новацій, серед яких варто звернути увагу на наступні.

1. Чітко встановлені обмеження на прийом сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання: виші прийматимуть в абітурієнтів сертифікати ЗНО лише поточного навчального року.

2. Немає встановлених мінімальних прохідних балів. Будь-хто, хто має сертифікат ЗНО, матиме право для участі у вступній кампанії. Ті, хто тест не складуть (Українським центром оцінювання якості освіти було прийнято рішення про застосування принципу „склав/не склав”), сертифікат ЗНО з певного предмета не отримають.

3. Збережено право для вищих навчальних закладів встановлювати мінімальний прохідний бал. Це дасть право „сильнішим” вишам встановити вищий прохідний бал для того, щоб спростити роботу із обробкою документів вступників, не приймаючи документи абітурієнтів з нижчими балами.

4. Різним складовим конкурсного бала присвоєно певні вагові коефіцієнти в залежності від пріоритетності предмета. Перелік предметів, із яких потрібно пройти ЗНО, формується самими вузами. Залежно від того, який предмет є пріоритетом для вступу на ту чи іншу спеціальність, визначаються різні коефіцієнти. При цьому сума коефіцієнтів, які присвоюються кожній складовій, повинна бути не більша одиниці.

5. Подання заяв до ВНЗ можливе в електронній формі. Вступник дає заявам пріоритетність виражену цифрами від 1 до 15.

6. У 2015 році буде використана одна хвиля зарахування.

Так, згідно з Правилами прийому до вищих навчальних закладів, вступна кампанія 2015 стартує для всіх 10 липня. Однак термін подачі документів на різні кваліфікаційні рівні та різні спеціальності неоднаковий. Так, подача документів на спеціальності, де є творчий конкурс, вступні іспити, або ж де треба проходити співбесіду, закінчиться 24 липня.

Творчі конкурси проведуть у кілька етапів з 21 липня по 1 серпня. Вступні іспити та співбесіди – з 25 липня до 1 серпня. В усіх інших абітурієнтів, які вступатимуть після школи на основі лише ЗНО та атестата, востаннє документи приймуть 1 серпня, інформує офіційний сайт Департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp