Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як Іршавщина фестивалить (ФОТО)

28 червня 2015 р., 13:43

Цьогорічна "Гамора" там стартувала вчора

Вчора, 27 червня унікальне свято ковальського мистецтва та фольклорної музики відкрили сільський голова с. Лисичово Ярослав Пальок та начальник відділу культури та туризму Іршавської РДА Ганна Матік.

 

Ярослав Васильович відзначив, що цьогорічне дійство проходить в складний для нашої держави час, адже на території України тривають бойові дії. Він запропонував присутнім вшанувати хвилиною мовчання пам'ять загиблих захисників Вітчизни.

Господар свята відмітив, що кузня, навколо якої відбувається сьогоднішнє дійство, - єдина діюча водяна кузня в Європі, що і приваблює майстрів і любителів ковальської справи та туристів. Ганна Матіко привітала присутніх із початком свята найкращих і найяскравіших закарпатських традицій – гостинного, веселого, радісного, яке оточене щирими та доброзичливими людьми в мальовничому куточку Карпат. Вона побажала всім гарного настрою та незабутніх вражень.

Своїми враженнями поділилась директор Іршавського будинку культури та керівник дитячого ансамблю Едіта Токар, - «Фестиваль важлива частина культурно-мистецького життя району, та й області загалом. До нього ми готувались декілька місяців, багато роботи та підготовки, сил та енергії, що як бачимо відображається у чудових виступах дітей. Серед гостів фестивалю студент Київського національного університету Йосип Чава»

Ковалі ж сумлінно працюють над створенням шедевру. Що в цьому році виготовлюють, поки що тримають в таємниці, та запевняють, що це буде прекрасний виріб. Орієнтовно робота буде завершена у день закриття фестивалю. Всього цьогоріч у фестивалі взяли участь 16 ковалів, а саме Поляковський Сергій (Київ), пан Григорій (Київ), Попов Богдан (Чинадієво), Чулан Владислав (Міжгір’я), Чулан Сергій (Міжгір’я), Гренжа Василь (Міжгір’я), Кузьміч Андрій (Хуст), Павло Густі (Іршава), Тяско Сергій (Ужгород), Дурда Денис (Дніпропетровськ), Перепалиця Сергій (Ужгород), Пилипчинець Михайло (Лисичево), Туряниця Віктор (Лисичево), також Завадський Віктор, Капустей Дмитро, Петровцій Віктор та Кертис Борис.

Хоч гостів ічора було небагато, та на фестивалі кожен відвідувач зміг знайти розваги на свій смак, чи то спостерігати за виступами колективів, чи то спробувати себе у стрільбі та влучності попаданням дротиків у кульки, хтось зміг спробувати себе у силі, навіть для любителів відеоігор є цікава атракція. На території фестивалю працює виставка-ярмарка з продажу вишитих рушників та сорочок, вироби з дерева та винороби з різних куточків Закарпаття пропонують різні запашні та дуже смачні напої.

Основне дійство розгорнулось в центрі села, та на сільському стадіоні діти беруть участь у футбольному змаганні, борються за кубок «Гамора». Серед учасників команди з с. Ільниця, с. Вільхівка, с.Брід, с.Лисичево, с.Кушниця, с. Бронька та команди з м.Іршава та м.Київ. Футбольне змагання проводиться на протязі двох днів, За підсумками відбіркового туру за 3-4 місця завтра змагатимуться ФК Лисичево та ФК Київ-1, а за 1-2 – футболісти з Кушниці та Вільхівки.

Згодом з’явилась інформація, що сьогодні на фестивалі виступатиме переможець останнього сезону співочого шоу «Голос країни» - Антон Копитін.

Мукачево.нет

Фото irshava-news.com


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp