Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У кузні Лисичева працює унікальний молот (Фото)

29 червня 2015 р., 10:15

Водяний млин може так розігнатись, що молот битиме 3600 раз за хвилину

Фестиваль «Гамора-2015» продовжився на центральній площі Лисичова Іршавського району. Як повідомили в райдержадміністрації, зібралося біля трьох тисяч людей – з усіх куточків району, області та інших регіонів.

Всі учасники фестивалю, керівництво району та гості з області вирушили в обід колоною до самої кузні. Дорогою їх запрошували місцеві жителі до накритих столів, встановлених на узбіччі. Вже перед самою кузнею гостей зустрічали хлібом-сіллю господарі фесту.

Першим зі сцени привітав присутніх сільський голова с. Лисичово Ярослав Пальок, далі – т.в.о. голови райдержадміністрації Віктор Симканинець, заступник голови райради Петро Добромільський. Голова районної організації спілки ковалів Іршавщини Віктор Петровцій наголосив, що кожного року під час фестивалю ковалі спільно виготовляють символ, який тут і залишається.

Цьогоріч, виходячи із ситуації в державі, було вирішено викувати дуже непросту роботу під назвою «Світло», яка символізуватиме прагнення нашого народу до миру та світлого майбутнього. Це – вуличний ліхтар висотою три з половиною метри, який буде встановлено в центрі Лисичева.

Далі зацікавленим показали процес роботи кузні. Ковалі продемонстрували, як велетенський молот вагою 150 кг під впливом обертального руху колеса, яке приводить в дію вода, виковує розпечений метал. «Під час одного обороту колеса молот вибиває 18 ударів. Якщо колесо працює на повну потужність – набирає до 200 обертів за хвилину», – пояснили майстри.

{g}

Настрій гостям піднімали фольклорні колективи Іршавщини, у виконанні яких прозвучало багато народних пісень та було продемонстровано закарпатські танці. Ковалі з власної ініціативи виготовили декілька ножів ручної роботи, які виставили на аукціон. Виручені від продажу своїх робіт гроші автори вирішили передати нашим захисникам в АТО.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp