Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як захистити картоплю й інші овочі від шкідників і хвороб

2 липня 2015 р., 12:01

На картоплю найбільш ласий колорадський жук

При вирощуванні картоплі найбільшої небезпеки слід очікувати від колорадського жука та фітофторозу.Втрати врожаю (якщо не вести боротьбу) від колорадського жука можуть становити від 30 до 90%. До інсектицидів найчутливішими є личинки молодшого віку. Враховуючи це, обробіток слід проводити тоді, коли відбувається масове відродження личинок із яєць. При цьому рекомендуємо застосовувати такі інсектициди: актара, антиколорад, антижук, антижук-Гідро, бомбардир, варант, дантоп, енжіо, жукомор, зеніт, кайзо, каліпсо, когінор, командор, коннект, конфідор, конфідор Екстра, конфідор Максі, кораген, моспілан, нупрід, ратибор, смерть жукам. Ефективним проти личинок колорадського жука є застосування біологічного препарату актофіт.Найнебезпечнішою хворобою картоплі в умовах Закарпаття є фітофтороз. Перші симптоми у вигляді маслянистих плям з’являються на нижніх листках, які торкаються землі. 

За умов відносно прохолодної вологої погоди хвороба може набути масового розвитку та поширення. Часті опади у червні стимулюють розвиток та поширення хвороби, що вимагає проведення обробітки фунгіцидами. 

За таких погодних умов для захисту від фітофторозу картоплі доцільно застосовувати один із фунгіцидів системної дії: ацидан, захист, інфініто, квадріс, квадріс Топ, консенто, метаксил, ревус Топ, ридоміл Голд, танос, тайтл, татту.Помідори в першу чергу потерпають від фітофторозу, особливо за умов дощового літа. Хвороба може уражувати рослини в будь-яку фазу розвитку і, маючи високий коефіцієнт відновлення інфекції, може спричинити повну їх загибель. Крім листків та стебел фітофтороз уражує також плоди томатів, нерідко призводячи до значних втрат врожаю. За появи перших ознак фітофторозу на картоплі посадки томатів обробляють одним із системних фунгіцидів – інфініто, ридоміл Голд, метаксил, танос, тайтл, татту, ацидан, захист, квадріс, ревус Топ, цілитель. При захисті томатів від фітофторозу та інших хвороб, особливо за умов дощової погоди, важливо витримувати період захисної дії фунгіцидів і не допускати перерви в обприскуваннях. Обробітки системними препаратами проводять з інтервалом 12–14 днів, контактними (альфа-Мідь, купроксат, метеор, чемпіон) – 8–10 днів. 

Останній перед збиранням врожаю обробіток слід проводити препаратами із коротким терміном очікування – купроксат – 8 днів, квадріс – 5 днів.Про огірки. Найбільш поширеною і шкодочинною хворобою цієї культури є пероноспороз. За умов частих дощів, рясних рос, високих денних і відносно низьких нічних температур повітря ця хвороба розвивається дуже швидко, аж до повної загибелі рослин. Крім пероноспорозу огірки уражуються також бактеріозом, борошнистою росою, антракнозом, іншими хворобами. Захисні заходи розпочинають у фазі 2–3 справжніх листків 1%-ною бордоською рідиною. Наступні 2–3 обробітки через 8–12 днів проводять препаратами системної дії – альєтт, інфініто, квадріс, ридоміл Голд, метаксил, превікур 20 мл. Для захисту від борошнистої роси ефективні фунгіциди: топаз, сапроль. Останній обробіток бажано проводити препаратом квадріс, який не тільки виліковує хворобу, а й значно продовжує період плодоношення огірків, а також має короткий період очікування до збору врожаю.Крім хвороб огірки і помідори можуть ушкоджуватися шкідниками – кліщами, попелицями, трипсами, які при жаркій сухій погоді здатні значно пригнічувати рослини, знижуючи при цьому врожай. 

При високій чисельності цих шкідників застосовують конфідор Максі, на томатах також актару, енжіо. Слід враховувати, що період очікування цих препаратів до збору врожаю складає 15–20 днів.Капусту в літній період ушкоджують гусениці капустяної совки, біланів, молі. Проти цих шкідників застосовують альтекс, матч, блискавку, енжіо, оперкот, проти попелиць – актару, енжіо.Норми внесення для всіх пестицидів для конкретних культур вказано на упаковках.Враховуючи специфіку використання овочевої продукції, а також те, що більшість її входить до раціону дієтичного та дитячого харчування, зменшити застосування хімічних засобів захисту рослин можна за рахунок використання біологічних препаратів. 

Проти хвороб рекомендовані: агат, триходерма Бленд Біо, трихоплант, проти шкідників – актофіт, лепідоцид, натургард, біоінсектицид скарадо-М.Особливу увагу звертаємо на необхідності купляти засоби захисту рослин у спеціалізованих торгових точках.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp