Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

До уваги закарпатських пільговиків

7 липня 2015 р., 15:39

Змінено порядок надання пільг!

Про це у вівторок, 7 липня, під час брифінгу в прес-центрі Закарпатської ОДА повідомила заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ганна Морозюк.

З 1 липня п.р. набрали чинності зміни до деяких законів України, відповідно до яких право на пільги за соціальною ознакою для окремих категорій громадян залежить від середньомісячного сукупного доходу сім’ї. «Тобто пільги надаються у разі, якщо середньомісячний сукупний дохід родини пільговика за попередні шість місяців в розрахунку на одну особу не перевищує розміру податкової соціальної пільги, розмір якої у поточному році становить 1710 гривень», - пояснила Ганна Степанівна.

Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї визначено постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 року № 389. За словами посадовця, цей Порядок визначає механізм реалізації права на отримання пільг з оплати послуг за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, телефоном, а також послуг зі встановлення квартирних телефонів - залежно від середньомісячного сукупного членів сім'ї, які користуються пільгами разом з пільговиком.
З липня за доходами надаються пільги тим категоріям громадян, які мають таке право згідно із законами «Про міліцію», "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні", "Про освіту", основами законодавства України про охорону здоров'я, "Про бібліотеки і бібліотечну справу", "Про захист рослин", "Про жертви нацистських переслідувань", "Про охорону дитинства", "Про соціальний захист дітей війни", "Про культуру", а також Кодексом цивільного захисту України.

«Всім іншим категоріям пільговиків - інвалідам війни, учасникам бойових дій, чорнобильцям 1,2 категорії, ветеранам військової служби, ветеранам органів внутрішніх справ - пільги надаються по-старому, тобто без врахування доходів», - наголосила Ганна Морозюк.

До сукупного доходу сім'ї пільговика включається пенсія, заробітна плата, грошове забезпечення, стипендія, соціальна допомога, доходи від підприємницької діяльності членів родини. «Для працездатних осіб, у яких відсутні доходи - крім студентів денної форми навчання та осіб, призваних на строкову військову службу - до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць, - роз’яснила посадовець. - Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої- третьої груп, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні від одного до трьох прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб».

Пільговики, які мають крім пенсії та державної соціальної допомоги й інші доходи, або до складу сім'ї яких входять працездатні особи, повинні подати до управлінь соціального захисту населення декларацію, а також довідки про доходи - свої та членів родини за шість місяців, або документи, що підтверджують відсутність доходів за такий період. «Управління соціального захисту населення визначають середньомісячний сукупний дохід сім'ї та право на пільгу, - каже Ганна Степанівна. - У разі, коли середньомісячний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, громадянин має право на отримання пільг протягом шести місяців з часу визначення відповідного права».
Управління праці та соціального захисту населення подає списки пільговиків житлово-експлуатаційним організаціям та підприємствам, а також, у разі потреби видає громадянам довідки для отримання інших видів пільг, які надаються з урахуванням доходу - безоплатне одержання ліків, виробів медичного призначення, зубопротезування тощо.

«Пільговикам, які проживають самотньо, або тим, у яких пільги не поширюються на членів сім’ї - це діти війни, сільські пенсіонери-медики, освітяни та працівники культури на пенсії - не потрібно звертатися до управлінь соціального захисту населення, якщо вони не мають інших доходів крім пенсії чи державної соціальної допомоги, - зазначила Ганна Степанівна. - Якщо ж пільговик працює, або ж у складі його сім’ї є працездатні особи, необхідно представити довідку про заробітну плату за попередні шість місяців - свою та членів родини, а також заповнити декларацію».

За словами Ганни Морозюк, пільговики, які звернуться до органів соціального захисту протягом липня-вересня, у разі підтвердження права на пільги, отримають їх з першого липня. «Тому просимо не створювати черг в наших управліннях, час ще є, - наголосила посадовець. - Ті ж пільговики, які втратять право на пільги, можуть звернутися за житловою субсидією. У разі ж зменшення доходу сім'ї, пільговик має право будь-коли звернутися до управління праці та соціального захисту населення для визначення права на отримання пільг».

Якщо пільговик приховає, або навмисно подасть недостовірні дані про доходи будь-кого із членів сім’ї, то з місяця, в якому виявлено порушення, такі пільги припинються. «При цьому суму перерахованої, виплаченої пільги громадянин повинен буде повернути», - повідомила заступник директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Ганна Морозюк.

Прес-служба Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp