Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як студенти-історики УжНУ практикувалися на "Скалці"

8 липня 2015 р., 19:00

Із 6 липня розпочався виїзд та розселення студентів кафедри історії України ДВНЗ «УжНУ» на університетській базі відпочинку «Скалка» для проходження етнографічної практики.

За тиждень до поселення студенти й керівники практики опитали респодентів у навколишніх селах – Оріховиці, Невицькому та Оноківцях, зібравши досить цікавий польовий матеріал. У планах – охопити також Ворочево, Кам’яницю й інші найближчі села.

Студенти працюють зі своїми керівниками у трьох групах на різну тематику, що уможливлює докладне вивчення обраних для дослідження населених пунктів. Крім керівника практики доцента Павла Леня, з групами працюють доцент Василь Коцан та Василь Король. Із самого початку студенти самоорганізувалися, обравши начальником бази свою колегу Ярмілу Басараб.

У ніч із 6 на 7 липня молодь влаштувала реконструкцію народного свята Івана Купала. Плели вінки, прикрашали марену, відтворили ляльку-мотанку. Як настали сутінки, студенти і керівники рушили до річки, в якій, за традицією, було втоплено марену. Дівчата вкинули вінки в воду, загадуючи на своїх суджених. Протягом вечора влаштовували народні забави, перестрибували через вогнище, співали традиційні пісні тощо.

Уже з 8 липня студенти приступили до стандартної роботи в групах, працюючи з респондентами та чергуючи в таборі.

Загалом, кафедрою історії України чи не вперше за десятки років відновлено стаціонарне проведення етнографічної практики, незважаючи на всі труднощі сьогодення.

Збір польового матеріалу й реконструкція народних традицій і звичаїв дуже важливі для розуміння уявлень сучасних закарпатців про повсякденне життя, побут та їхнього духовного світу.

Медіацентр УжНУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp