Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У "Синевирі" оселять бджоли-медоноси

2 березня 2014 р., 19:26

Невдовзі в Національному природному парку «Синевир» на території Вільшанського ПОНДВ буде виставлено стаціонарні пасіки чистопородних карпатських бджіл.

Вони є найпродуктивнішими для нашого регіону серед інших порід бджіл. Мають цілий ряд життєво важливих властивостей, що дозволяють їм продуктивно працювати і виживати в суворих умовах гірського клімату. Їхній природний ареал – лісисті Карпати — географічно збігається з територією НПП «Синевир». Національний парк знаходиться в екологічно чистій території Карпат, яка багата на медодайну різноманітну флору. Медопродукція, вироблена в гірських карпатських умовах, є екологічно чистою і органічною.Медоносні бджоли є важливою ланкою у збереженні природних екосистем, сприяють культивуванню в прилеглих до племінної пасіки угіддях як супутних або основних порід медоносних дерев та кущів, покращують запилення раритетних рослин тощо.


Інститут бджільництва ім. П.І.Прокоповича НААН України та Національний природний парк «Синевир» уклали договір про співпрацю. Він передбачає тривале збереження та репродукцію цінного генофонду автохтонних чистопородних карпатських бджіл типу «Синевир». Співробітники двох установ будуть проводити постійні моніторингові спостереження всіх етапів діяльності племінної пасіки, карпатських бджіл.

На її базі заплановано створення зразкового туристичного об’єкта для відвідувачів, де можна буде ознайомлюватися з історією бджільництва краю, характеристиками чистопородних карпатських бджіл, їх роллю та місцем в збереженні природи Карпат.

Любов ГРЕЧИН,фахівець відділу екологічної освітиНПП «Синевир».Міжгірський район, Газета "Новини Закарпаття"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp