Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як уберегтися від "домушників"?

14 липня 2015 р., 08:45

Поради від закарпатьких правоохоронців

На жаль, незважаючи на численні застереження правоохоронців, в Ужгороді продовжують мати місце факти недбалого відношення до збереження власного майна. Це сприяє зловмисникам і вони вчиняють злочинні посягання на майно громадян. Не забувайте, що окрім права на майно, у кожного з нас є і обов’язок забезпечення його збереженості.

За своїм характером крадіжки дуже різноманітні: крадіжки з квартир, магазинів, складів, приміщень різних установ, кишенькові крадіжки, крадіжки велосипедів й з автомобілів та іншого майна.

Цього разу наведемо кілька прикладів, як уберегти свої помешкання від так званих «домушників». Адже, саме у літню пору року цей вид злочину найбільш розповсюджений. Як правило, жертвами таких злочинців стають сім’ї, де господарі відсутні до обідньої пори або їх немає вдома декілька днів.

До скоєння крадіжки зловмисники тривалий час крутяться поблизу під’їздів, розпитують про мешканців багатоповерхівки, мають у руках інструмент для зламування дверей та замків. Вибравши зручний момент, підібравши ключі до вхідних дверей, за допомогою спеціального приладдя зловмисники проникають до чужих помешкань. Для цього вони використовують фомки, розвідні й газові ключі, набори відмичок, викрутки та інше. За допомогою зазначених предметів зловмисники зривають навісні замки, віджимають ригеля внутрішніх замків, про те найчастіше -- ламають, висвердлюють або видавлюють серцевини замків. Як правило, жертвами таких квартирних крадіїв стають сім’ї, де господарі відсутні до обідньої пори або їх немає вдома декілька днів.

Останнім часом квартирні крадіжки здійснюються шляхом вільного доступу, через легковажність самих потерпілих, котрі, залишають незачиненими двері, вікна та балкони своїх помешкань. Особливо, якщо громадяни мешкають на першому поверсі або у квартирах, розміщених поблизу пожежних драбин та прибудов. У такий спосіб проникнути до чужого житла злочинцю особливих професійних навичок не потрібно.

Часто буває, коли потерпілі самі допомагають крадіям скоювати злочини. Громадяни залишають ключі до своїх квартир, будинків, гаражів чи підсобних приміщень в умовленому місці -- під килимком біля вхідних дверей, за наличниками дверей, в ніші для електролічильника і в інших місцях.

Будь-яку крадіжку легше запобігти, ніж шукати вкрадене. Перетворювати свій будинок на неприступну фортецю для цього зовсім необов'язково. Часом досить проявити трохи пильності, винахідливості та кмітливості.

Шановні громадяни! Ужгородські міліціонери радять, дотримуватись елементарних правил поведінки, щоб не стати жертвою квартирних крадіїв та найбільш ефективно захистити своє житло від таких «гостей»:

не кажіть стороннім людям свій робочий графік. Нехай місце і час роботи для них залишається конфіденційною інформацією;

подружіться з сусідами, особливо з пенсіонерами, які все знають і бачать. Кмітливі сусіди обов'язково подивляться у вічко при найменшому шумі. Їдучи у відпустку, попросіть сусідів доглянути за квартирою. Також будьте обережні з таксистами. Не вступайте з ними у відверті розмови, не

розповідайте про мету своєї поїздки і тим більше не діліться інформацією, як довго вас не буде вдома. Трапляється, що нечисті на руку представники цієї професії виступають в ролі навідників для квартирних злодіїв;

заведіть собаку, адже кращого сторожа вам не знайти. Вона підніме шум вже при спробі злому, і ви будете не тільки врятовані від квартирної крадіжки, але навіть позбавлені від необхідності міняти зламаний замок;

вхідні двері повинні бути надійними, а замки якісними. Рекомендуємо враховувати, що сучасні злодії часто не обтяжують себе підбором хитромудрих відмичок. Серцевини замків висвердлють міцним свердлом. Тому буде не зайвим встановити замок з матеріалів, що не піддаються подібному сверлінню. Також, міцними повинні бути не тільки двері, але і дверна коробка. Особливо, її кріплення в дверному отворі;

не варто абсолютно покладатися на броньовані двері, які здатні захистити квартиру від крадіжки. Найбільш ефективним засобом захисту помешкання є встановлена сигналізація. При її наявності, принаймні, злодіям знадобиться набагато більше часу на те, щоб проникнути в квартиру, якщо взагалі їм вдасться це зробити;

якщо квартира розташована на першому чи останньому поверсі, то бажано оснастити вікна, лоджії або балкони міцними решітками. Нерідко злодії проникають у квартири з даху, опустившись на мотузці. Як правило, вони залишаються непоміченими, мало хто ходить по вулиці й дивиться вгору;

цінні речі бажано зберігати там, де їх найважче знайти. У цьому випадку радимо встановити домашній сейф. Він повинен бути надійним, важким та прихованим.

Якщо ж, повернувшись до квартири, ви виявили, що стали жертвою злодіїв, негайно викличте міліцію. На правоохоронців краще зачекате на вулиці, щоб ненароком не знищити докази. Якщо зустрінете підозрілих осіб, які частенько «крутяться» біля будинків, а в руках у них сумки, намагайтеся запам’ятати прикмети, щоб далі надати їх правоохоронцям. Не губіться в разі небезпеки. Ми завжди готові прийти Вам на допомогу! Наші телефони працюють цілодобово: черговий Ужгородського МВ УМВС – 102, 61-43-46.

Пам’ятайте! Уважне відношення до свого майна позбавить Вас від неприємних моментів.



Ужгородський МВ УМВС


анфиса 14.07.2015 11:15 IP: 59.227.43.31
была свидетелем как на Джамбула обокрали квартиру, причем хозяин застал вора прямо в своей квартире, с вещами готовыми на вынос .Вор ударил хозяина, был задержан но...Суда до сих пор нет.Может надо сразу убивать преступника? Подскажите как быть?

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp