Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

УжНУ отримав ліцензію на підготовку "спортивних" фахівців

16 липня 2015 р., 09:52

Цього року є 30 вакантних місць

Іван Маріонда, завідувач кафедри фізичного виховання УжНУ розповів про те, що університет нещодавно отримав ліцензію на підготовку фахівців з фізичного виховання і спорту. Наразі здійснюється перший набір студентів.

Іване Івановичу, Ваш напрям підготовки є новим, його відкрили цього року. Розкажіть про це детальніше.

Це не зовсім так. Адже виш у 1998 році вже отримував ліцензію на підготовку викладачів фізичного виховання, спорту і фізичної реабілітації. Таким чином, підготовка спеціалістів для галузі фізичного виховання і спорту успішно здійснювалася протягом десяти років. Однак в результаті низки освітніх реформ у вищій освіті та затвердження нових галузевих стандартів акценти були поставлені на більш спеціалізовану підготовку фахівця з фізичної реабілітації.

Враховуючи те, що області потрібні також вчителі фізичної культури, тренери з різних видів спорту, про що свідчили численні звернення спортивних федерацій до ректора та керівництва області, на засіданні Вченої ради університету 28 квітня 2015 року було прийнято історичне рішення про ліцензування нового напряму підготовки в галузі фізичного виховання, спорту і здоров’я людини, а саме - «фізичне виховання». 30 червня на засіданні Державної акредитаційної комісії ця ліцензія була затверджена. У цьому сенсі дійсно відкриття зазначеного напряму підготовки є новим як для нашого вишу, так і для області. Тепер нарешті маємо надію, що спортивні таланти області будуть мати змогу отримувати освіту на рідній землі, а не їздити за дипломами до інших регіонів України.

Яким буде обсяг набору студентів на цей напрям підготовки?

Поки що ми набиратимемо 30 студентів на денну форму навчання, а вже на наступний рік плануємо подвоїти кількість місць за рахунок відкриття заочної форми навчання. Такий алгоритм розвитку будь-якої спеціальності, визначений МОН України. Слід зазначити, що Міністерство освіти і науки України врахувало соціальну важливість нашого фаху, тому на відміну від інших нових напрямів підготовки, нам надані місця за державним замовленням.

Яка відмінність, специфіка навчання на Вашій кафедрі, порівняно із факультетом здоров’я людини?

Раніше ми працювали в структурі факультету фізичного виховання і спорту, але у 2013 році відбулася реорганізація факультету, він поміняв свою первинну назву. Тепер це факультет здоров’я людини. Також була змінена його структура і повністю реформовані навчальні плани. Тепер на факультеті здоров’я людини створені всі умови для якісної підготовки масажистів, реабілітологів та фітнестренерів. Нашими навчальними планами та програмами передбачено проводити освітню діяльність з підготовки фахівців фізичного виховання і спорту, які матимуть високий рівень спортивної підготовленості та володітимуть досконало сучасними технологіями навчального й тренувального процесу.

Розкажіть про Ваш колектив, хто буде викладати для студентів?

У підготовці наших фахівців фізичного виховання і спорту будуть брати участь найкращі викладачі університету. Однак за викладання професійно-орієнтовних дисциплін відповідатиме кафедра фізичного виховання та найкращі викладачі кафедри теорії і методики фізичного виховання. Що стосується кафедри фізичного виховання, то вона має достатній кадровий потенціал, який складається з 31 штатного працівника та викладачів-сумісників. Отже підготовку студентів будуть здійснювати достатня кількість професорів, заслужених працівників фізичної культури й спорту, доцентів, кандидатів наук, майстрів спорту. Наші викладачі мають значний досвід в підготовці майстрів спорту й майстрів спорту міжнародного класу, призерів українських й міжнародних змагань, отож з підготовкою вчителів фізичної культури вони впораються.

Яких студентів Ви очікуєте на навчання цього року?

Хотілося б, щоби наш напрям обирали абітурієнти, які вже мають спортивні звання, але ми готові працювати зі студентами, які ще не матимуть спортивних досягнень. Головне, щоби вони мали відповідну мотивацію, були працьовитими і наполегливими. Тоді ми зможемо перетворити їх на професіоналів за визначений програмами термін часу.

Що побажаєте Вашим вступникам?


Насамперед, не сумніватися у власних здібностях і в правильності вибору професії вчителя фізичної культури, спортивного тренера. Це цікава і благородна професія. Шановні абітурієнти, Ви отримаєте не тільки диплом з вищою освітою престижного вишу України, також зможете дарувати людям здоров’я, відчуття впевненості і фізичної переваги. До того ж, робота у сфері фізичної культури і спорту і Вам приноситиме здоров’я та масу задоволення від активного способу життя. Тому щиро запрошуємо зробити правильний вибір і стати нашим студентом.

УжНУ


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp