Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Євросоюзу теж вигідна реконструкція підприємств водозабезпечення закарпатських міст

17 липня 2015 р., 08:22

Вчора Чубірко з цього приводу зустрівся з угорською делегацією.

16 липня голова облради Володимир Чубірко провів зустріч з угорською делегацією на чолі з Уповноваженим Міністра з питань Дунайської Стратегії Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини (МЗЕЗС) Іштваном Йоо.

 

Крім Уповноваженого Міністра угорську сторону представляли: Ласло Пергер – заступник директора Департаменту Головної дирекції водного господарства Угорщини, Петер Сюч – декан Мішкольцського університету, Ласло ІшкіІ – ТОВ «Civiskomplex Mérnök KFT», виконавчий директор, Лайош Іллеш – «Viziterv Environ KFT», виконавчий директор (проектування), Імре Гідвегі – «Envirotis Holding Zrt», директор (проектування), Ангела Ковач – «Envirotis Holding Zrt», радник, Аттіла Чаба – «Envirotis Holding Zrt», керівник відділу проектування, консул Угорщини в Ужгороді Габор Шагі.
У зустрічі взяли участь перший заступник голови облради Михайло Попович, міські голови Ужгорода, Мукачева, Хуста і Берегова та керівники їх водоканалів.
Володимир Чубірко щиро подякував за візит на Закарпаття, особливо за увагу та бажання сприяти вирішенню низки проблем, які сьогодні турбують не тільки нас, закарпатців, але й Угорщину та частину країн Центральної Європи. Зокрема, це стосується розв’язання проблеми солекопалень у смт. Солотвино Тячівського району та реконструкції водоканалів і очисних споруд міст Ужгород, Берегово, Мукачево та Хуст. Закарпатці, за словами голови облради, високо цінують прагнення угорців надавати нам не тільки моральну, матеріальну, але й практичну допомогу з метою вирішення зазначених питань.

Угорська сторона правильно оцінила ситуацію, визнавши, що вона потребує загальноєвропейської уваги. Можливість забруднення басейну річки Тиса становить реальну загрозу довкіллю у прикордонні і може мати наслідком поширення деструктивних геологічних процесів. Було запропоновано поетапний підхід до вирішення проблеми, тобто визначити, чим може допомогти ЄС та Угорщина зокрема, щоб запобігти катастрофі, і які для цього потрібно фінансові ресурси. І сторони синхронно взялися за справу.

Угорщина, під координацією МЗЕЗС та особисто пана Йоо, поінформувала про аварійну ситуацію в Солотвино Європейський Союз, зокрема Європейську Комісію, відповідні європейські інстанції, це питання було предметом обговорення в Європейському Парламенті.
Керівництво Закарпаття та депутатський корпус, у свою чергу, звернулося до Кабінету Міністрів України, поінформувало про ситуацію у Солотвино Постійне представництво України при ЄС. Чекаємо на рішення ЄК.
Всі зійшлися в думці, що проблему слід вирішувати спільно. Намічено план дій, тепер потрібен час і праця.
Інше надзвичайно актуальне для Закарпаття питання – пошук можливостей щодо реконструкції існуючих систем очистки водопостачання та водовідведення. Закарпаття уже є учасником реалізації проекту «Розвиток захисту навколишнього середовища через аналіз стану водоканалів Мукачева та Ужгорода, а також розробка програми розвитку наявних систем послуг водопостачання». Область зацікавлена у подальшій реалізації проекту, адже всі мережі водопостачання та водовідведення головних міст області гостро потребують модернізації. Тому їх реконструкція із встановленням енергоощадливого обладнання – пріоритетний напрямок діяльності органів самоврядування Закарпаття. 

Звісно, справа не з дешевих, тому влада краю вирішила шукати інвесторів, гранти і т.д.
Володимир Чубірко поінформував угорську делегацію про результати візиту в область керівника постійного представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Лілії Чернявської, яка, ознайомившись з роботою водоканалів названих міст, заявила про готовність ЄІБ надавати допомогу закарпатським містам на вигідних умовах, звісно через Мінрегіонбуд України. Наразі є важливою підтримка країн Дунайської стратегії.

«Якщо країни Дунайської стратегії підтримають нас, а ЄІБ матиме готову проектно-кошторисну документацію, ми зможемо починати фінансування і будівельні роботи. Сьогодні маємо знайти можливих проектантів і, головне, через преференцію банку, у першу чергу на рівні органів місцевого самоврядування, вийти на взаємоприйнятне рішення», – наголосив Володимир Чубірко.

Як інформував присутніх перший заступник Мукачівського міського голови Ернест Нусер, 
представники водоканалів і закарпатських міст – Ужгорода, Мукачева, Берегова і Хуста відбулася зустріч з цього приводу з фахівцями у Ніредьгазі і дійшли певних домовленостей, передусім у контексті виготовлення проектно-кошторисної документації та орієнтовної вартості робіт. При цьому наголошено на тому, що у разі виготовлення документів для всіх чотирьох міст однією проектною групою, то вартість може бути нижча, орієнтовно півмільйона євро. Проте, для такого обсягу українське законодавство вимагає проведення тендеру, а це 2–3 місяці. Плюс виготовлення документації – мінімум півроку, як підкреслили угорські партнери. Тому доцільно було б виробляти ці документи разом, синхронізовано. Мукачево для цих робіт виділяє додатково 10 млн. грн.
Представники влади Берегова і Хуста, висловили свою зацікавленість щодо можливості отримання кредитних коштів ЄІБ для подальшої реалізації заходів, спрямованих на вирішення нагальної проблеми підтримки належної якості води та каналізаційно-очисних споруд шляхом їх реконструкції та модернізації.
Як повідомили представники угорської сторони, фахівці розробили свої проекти модернізації як для водоканалів Ужгорода, так і для Мукачева на основі даних, які отримали в ході вивчення стану справ. Серед основних завдань – привести до ладу всі мережі водопостачання та водовідведення, мінімізувати втрати і вийти на прибутковість. Долучаються міста Берегово та Хуст. І це добре, бо чим ширша географія поліпшення якості води, тим кращою є екологія.
Уповноважений Міністра з питань Дунайської Стратегії Іштван Йоо найперше подякував за цю зустріч та плідну співпрацю з головою облради з метою позитивного вирішення вказаних питань. Важливим зрушенням, за словами Йоо, була зустріч у Будапешті в кінці червня цього року, де змогли зібрати за стіл усіх учасників процесу. З одного боку – відповідальних осіб, які хочуть покращити рівень життя людей, а з іншого – представників Європейського інвестиційного банку і Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, які зможуть у цьому допомогти. І це стало першим етапом реалізації намірів. «Сьогодні ми приїхали із представниками угорських фірм для ознайомлення із станом справ водоканалів, роботами, які потрібно провести. Ці фірми мають відповідний досвід у проектуванні і реалізації таких проектів. Одна із них окремо займається питаннями знешкодження шкідливих речовин, що є дуже важливим у цьому процесі», – підкреслив Йоо.
З головою облради дійшли спільної думки і в іншому: в проекті будуть відображені питання очищення стічних вод, покращення якості води, розбудова мережі водопостачання тощо. Тепер важливо, аби цей проект отримав схвалення чотирнадцяти країн, які є членами Дунайської стратегії, бо це важливо для європейських інституцій, у т.ч. ЄІБ. Оскільки у рамках Дунайської стратегії Угорщина відповідає за галузь щодо якості води, то, як запевнив поважний гість, вона надасть всю підтримку цьому проекту.

Наступний крок – почати проекті роботи. Угорські партнери розуміють, що на місцях різні рівні підготовки і можливості. Та на тверде переконання Уповноваженого Міністра, громади закарпатських міст зроблять все для того, аби проект був втілений в життя. завдання угорської сторони – забезпечити фаховий рівень експертів. Тепер треба узгодити всі позиції і рухатися далі.
Михайло Попович зазначив, що проект доволі проблематичний у зв’язку з різними фінансовими можливостями міст–учасників. Зроблено декілька важливих кроків у напрямку отримання коштів з ЄІБ. Мукачево, Берегово і Ужгород мають висновки під технічні умови. Хуст їх дожене. Та сьогодні потрібно починати передпроектні і проектні роботи, а обласна влада буде залучати кошти з різних джерел. Фонд регіонального розвитку на цей рік затверджений, однак вже сьогодні варто готувати новий його проект, щоб вписатися у бюджетний рік, оскільки ці процедури заберуть декілька місяців.

Підсумовуючи розмову, її учасники дійшли висновку, що від реконструкції підприємств водозабезпечення закарпатських міст виграють всі. При покращенні якості стічних вод зникне загроза забруднення спільного з країнами Євросоюзу басейнів річок, а закарпатці матимуть якісно вищий рівень життя, здоров’я, екології.
«Хотілося б, щоб угорські фахівці працювали разом із нашими і у кожному проекті була позиція Угорщини, яка є донором для нас у всіх питаннях, починаючи від оздоровлення дітей та воїнів АТО до підтримки в екологічних питаннях. Між нами як добрими сусідами має бути чиста вода, чисті наміри і такі ж взаємостосунки. Це наша відповідальність і наша правильна позиція», – підсумував Володимир Чубірко.

У серпні цього року відбудеться робоча зустріч за участю угорських фахівців, що надаватимуть допомогу у підготовці проектно-кошторисної документації, яка має відповідати як євро стандартам, так і чинному законодавству України.

Прес-служба облради


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp