Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Україні через кредитні проблеми здійснено вже понад 230 самогубств - Олексюк

22 липня 2015 р., 20:29

Такі жахливі дані сьогодні повідомили на перс-конференції в Ужгороді

22 липня в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стала позиція Асоціації антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія» стосовно прийнятого депутатами Верховної Ради України закону про реструктуризацію валютних кредитів.

Йшлося про захист прав споживачів фінансових послуг (позичальників і вкладників) при введенні тимчасової адміністрації та ліквідації банків. Доповідачі також презентували волонтерський рух з юридичної допомоги учасникам та біженцям АТО, а також переселенцям з анексованої території Автономної Республіки Крим.

Федір Олексюк, правозахисник, Голова Координаційної ради антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія», Головний координатор Громадського руху «За єдину країну, народовладдя і громадянський контроль» розповів: «Закон про реструктуризацію валютних кредитів у Верховній Раді мав фактично такий ефект, як нещодавні мукачівські події на Закарпатті. Хоча насправді вперше з часу незалежності України вжито конкретних кроків для конкретних людей. Прийнято закон, який реально вирішує проблеми простого громадянина. Такі прецеденти були і у Великобританії, Росії, інших країнах. А весь ажіотаж довкола закону є спробою захистити кримінально-банківський-олігархічний капітал і вкотре перекласти існуючі і майбутні проблеми на плечі простих людей».

За інформацією Ф. Олексюка, в Україні є 12 колекторних компаній, які об’єднані у Асоціацію колекторського бізнесу. Натомість антиколектори і правозахисники об’єдналися в Асоціацію «Ваша надія».

Іван Олексюк, юрист Асоціації «Ваша Надія» детально пояснив положення закону, розповів, як захистити свої вклади і вберегтись від ризиків під час ліквідації банків.

За словами доповідачів, в Україні поширено чимало міфів стосовно закону про валютні кредити. «Насправді він не стане тягарем для платників податків, - каже І. Олексіюк. – Таким тягарем для українців є рефінансування банків від НБУ і саме щоб відвернути увагу від цього, Нацбанком і комерційними банками придумана брехня про руйнівні наслідки закону для фінансової і банківської систем України».

Натомість закон, стверджує Ф. Олексюк, вирішує проблеми багатьох. На жаль, в Україні через кредитні проблеми здійснено вже понад 230 самогубств.

«Через дії Нацбанку за минулий рік банки і корпорації вивели з України майже 18 млрд доларів у різні офшори. Ці кошти були отримані завдяки рефінансуванню від НБУ. Саме тому курс гривні впав втричі за рік. І ці гроші ніхто не збирається повертати», - каже Ф. Олексюк.

За його словами, безповоротні валютні кредити складають лише 6,9% від обсягу валютних вкладів фізичних осіб або 4,4% від усього обсягу депозитів фізичних осіб. Тому фахівець не розуміє ажіотажу довкола імовірного недоотримання банками прибутку унаслідок прийняття згаданого вище закону.

Роман Лях, керівник регіонального представництва Асоціації «Ваша Надія» в Закарпатській області розповів, що закарпатці можуть отримати консультацію та волонтерську допомогу через сайт Асоціації vasha-nadiya.com.ua та за тел. 067 883 17 84.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp