Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як пережити закарпатцям літню спеку

25 липня 2015 р., 16:30

Пийте зелений чай, але не алкоголь

Нині саме сезон, коли потрібно пити більше рідини, але не всі напої підходять для спекотних літніх днів. Сенс тамування спраги полягає не в тому, щоб уживати величезну кількість прохолодної рідини, а у відновленні сил і поповненні організму поживними речовинами…

Зелений чай, але не алкоголь

 

За підрахунками вчених, у літній період часу людину починає мучити спрага, коли вона втрачає 1 літр рідини з організму, при втраті 2 літрів – знижується мозкова діяльність, при втраті 3 літрів – починається запаморочення, а втрата ще більшої кількості – призводить до непритомності і серцевих нападів. Як запобігти цьому? Кількість споживаної води необхідно збільшити в два рази, тобто до 2—3 л щодня. Мінеральна вода позбавляє від спраги, тому що в ній містяться солі і мінерали, які організм виводить разом з потом. У воду можна додати скибочку лимона, пити необхідно маленькими порціями і часто.

Далі – зелений чай. Його можна вживати холодним, гарячим або теплим, але обов’язково без цукру. Рейтинг поповнюють свіжі соки, які чудово втамовують спрагу і знижують відчуття голоду, заповнюють організм вітамінами і мінералами. Влітку добре допомагають вишневий, грейпфрутовий, сливовий, томатний і кизиловий соки. Кращим соком вважається лимонний, оскільки він відновлює електролітний баланс організму і перешкоджає потовиділенню. А ще радять натуральні кисломолочні продукти (кефір, ряжанка, кисляк): крім того, що вони допомагають травленню, відновлюють мікрофлору кишечнику, легко засвоюються організмом ще й втамовують спрагу. 

До речі, лікарі не радять пити каву, оскільки кофеїн, що міститься в цьому напої, є сечогінним засобом, внаслідок прийому якого організм зневоднюється, що призводить до підвищення артеріального тиску. І,звісно, відмовтеся від солодкої газованої води.Високий вміст цукру тільки провокує появу спраги, тому напій споживається у великих кількостях.А от алкоголь вживати у спеку — зась. Головний лікар обласного наркологічного диспансеру Василь Кручаниця пояснює, що алкоголь спричиняє величезне навантаження на серце і судини, а в спеку несе особливу загрозу навіть здоровій людині.Їжте тараторЩодо продуктів, то тепер треба бути максимально обережними, купуючи їх на ринках, особливо м’ясо-молочні, рибу. Бо у такий час зростає ризик отруїтися. У спеку, власне, й меню бажано зробити літнім. Приміром, окрошка, яка готується з різних інгредієнтів і квасу. Дуже корисний холодний борщ: буряк сприяє нормалізації тиску, що досить актуально в спеку, і збагачує склад крові. Наші пращури часто готували ботвинью — холодний суп із зелені з картоплею. А ось вам трохи екзотики — болгарський таратор. Це різновид окрошки, однак готується він на рідкому кефірі. Ковбасу туди не кладуть, а ось помідори доречні.У спекотні дні надавайте перевагу фруктовим і овочевим салатам, баклажанам, помідорам, огіркам — усьому, що маєте на городі, пудингам, мусам. М’ясо дієтологи радять замінити на морепродукти.У спеку ми багато потіємо, і разом з потом виділяються потрібні організму солі. Відновити сольовий баланс допоможе солона риба. Але якщо маєте захворювання серця і нирок, не ризикуйте.Коли «вдарило» сонцеЛюди шукають порятунку від спеки у воді. Ідея вдала, але… спека несе із собою зростання сонячних та теплових ударів. Перші трапляються під час купання та засмаги.

 Симптоми: піднімається температура, з’являються слабкість, нудота. Потрібно найперше сховатися від сонця. Майже такі самі симптоми і при тепловому ударі у приміщенні. Що треба зробити? Потерпілого перемістити в затінок або прохолодне приміщення, покласти на спину, розслабити пояс і одяг, підняти голову, обпризкати холодною водою, покласти холодну примочку на голову і груди, дати понюхати нашатирний спирт і створити умови для притоку свіжого повітря, дати випити 20 крапель валеріани або корвалолу і запити холодною водою. 

За необхідності зробити штучне дихання і відправити до лікувальної установи.Фахівці радять як на роботі, так і вдома у цей період частіше провітрювати приміщення, робити вологе прибирання. До теплового удару більш схильні офісні працівники та водії. В управлінні ДАІ Закарпаття рекомендують водіям здійснювати відстій великогабаритних авто на найближчих майданчиках у час пік, а водіям міських маршруток – пильнувати самопочуття.Спека, до речі, несе ще одну небезпеку – укуси комах та змій. Саме тепер вони активізуються. 

Якщо таке трапилося, добре промийте місце укусу мильною водою, а далі зробіть пов’язку з нашатирного спирту, розведеного водою в співвідношенні 1:5.При укусі змії — вище укушеного місця необхідно накласти джгут або закрутку, для запобігання потрапляння отрути в інші частини організму потрібно спробувати видавити з ранки кров, у якій міститься отрута (інтенсивне відсмоктування проводиться ротом протягом 10-15 хв.). Відтак потрібно звернутися до лікаря.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp