Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Батьки закарпатських школярів проти, аби їхні діти вчилися у другу зміну

27 липня 2015 р., 18:01

До редакції закарпатської газети батьки написали колективну заяву

Цими днями в редакцію надійшла колективна заява від батьків учнів початкових класів Ужгородської спеціалізованої школи № 5 із поглибленим вивченням іноземних мов, адресована тепер уже колишньому голові ОДА Василеві Губалю, голові облради Володимиру Чубірку та меру міста Віктору Погорєлову.Йдеться у ній про те, що 3 липня класними керівниками четвертокласників було повідомлено батьків про те, що, починаючи з нового 2015—2016 навчального року, їхніх дітей буде переведено на навчання у другу зміну. 

Дане рішення, зазначають обурені батьки, адміністрацією школи прийнято в односторонньому порядку, без їхньої згоди і попередніх консультацій. Отже, їхня позиція категорична: «Ми проти навчання наших дітей у другу зміну!».Її батьки мотивують тим, що рішення адміністрації школи суперечить чинному законодавству України, а саме, п.9.10 вимогам Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01 (Санітарних правил), погоджених листом Міносвіти і науки України 05.06.2001 №1/12-145, в якому йдеться про те, що навчання у загальноосвітніх навчальних закладах нового типу організовується в одну (першу) зміну. 

Крім того, з огляду на рекомендації Міністерства освіти і науки України, лікарів, педагогів, психологів навчання у другу зміну шкідливе для фізичного і психологічного здоров’я дітей. Важка навчальна програма, ускладнена додатковим навантаженням з вивченням іноземних мов, випускний клас, підготовка дітей протягом року до вступу в середню школу або гімназії та ліцеї виключають можливість навчання у другу зміну або підзміну.

Разом з тим, батьки звертають увагу на той факт, що у 2012 році, коли їхні діти за конкурсним відбором вступали до першого класу Ужгородської спеціалізованої школи №5 із поглибленим вивченням іноземних мов, її керівництвом їм було повідомлено, що задля того, щоб у школі не було навчання у другу зміну, необхідно взяти участь у ремонті та облаштуванні приміщення, яке для потреб навчального закладу надала Ужгородська міська рада. Батьки погодилися, бо коли діти вступали до школи, мова йшла тільки про їх розміщення у її основному корпусі.Відтак, йдеться у заяві, доклали як фізичних, так і значних фінансових зусиль для того, щоб їхні діти мали відповідні умови для навчання. Приміщення, яке підлягало реконструкції, було старим і занедбаним. 

Після того, як його привели в порядок, за кошти батьків було придбано ще й парти, дошки та інше обладнання. А упродовж останніх трьох років за їхні кошти відбулося кілька додаткових ремонтів коридорів та деяких кабінетів.Через це батьки обурені, що саме їхнім дітям тепер пропонують навчання у другу зміну.Але непокоїть їх і те, що навчання у післяобідній час не дає можливості дітям продовжити навчання у музичній школі, спортивних секціях, школах з вивчення іноземних мов та хореографії тощо. І це притому, зауважуть автори заяви, що багато дітей уже є переможцями різного рівня конкурсів, у т.ч. міжнародних.Враховуючи все це, батьки четвертокласників переконливо просять владу втрутитися у проблемну ситуацію та не допустити погіршення умов навчально-виховного процесу дітей.

Газета "Новини Закарпаття"

111111111 28.07.2015 08:55 IP: 36.231.134.95
Ну правильно - приміщення батьки відремонтували - можна відфудболити дітей нафіг, нові першокласники прийдуть - їх на щось розведуть, теж пообіцяють першу зміну, або ще щось - конвеєр батьківських грошей у природі сьогоднішньої загальноосвітньої школи

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp