Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті процес переговорів щодо адмінреформи тільки розпочинається

28 липня 2015 р., 19:07

Територіальні громади ще не визначились

У понеділок, 27 липня, у м. Перечин представники органів місцевого самоврядування і громадських організацій району провели Круглий стіл з обговорення проекту конституційних змін щодо децентралізації влади і реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою країни.

Організував і провів захід Центр громадських ініціатив – відоме і активне громадське об’єднання Перечинщини, очолюване Андрієм Вишняком, членом Громадської ради при Закарпатській ОДА і експертом з питань місцевого і регіонального розвитку. До участі у круглому столі був запрошений і Офіс реформ у Закарпатській області у складі керівника Івана Дем’янчука та експертів – Олега Лукші, Світлани Білич і Тетяни Вашергелі. Близько 30 учасників Круглого столу були ознайомлені, як з презентацією проекту закону щодо конституційних змін (в частині децентралізації), що знаходиться на розгляді у Конституційному Суді України, так і з проектом Перспективного плану формування спроможних територіальних громад у Закарпатській області, розробленим управлінням містобудування і архітектури ОДА (Боршовський О.І.) за підтримки Офісу реформ у Закарпатській області.

Експерт офісу реформ Олег Лукша додатково доповів присутнім про ті природно-географічні, економічні та історико-культурні фактори, які є специфічними для Закарпаття, і враховувались при моделюванні 51-ї спроможної територіальної громади через об’єднавчі механізми. Гостра дискусія точилась навколо питання утворення Дубриницької громади, яка б природно включала також і 3 села сусіднього Великоберезнянського району – Чорноголову, Смереково і Буківцьово. Наразі питання залишається дискусійним, бо сільські ради і громади вказаних сіл ще не визначились остаточно, до якого адміністративного центру будуть здійснювати об’єднавчі кроки – до Великого Березного чи до Дубринич.

Отже, складний процес узгоджень і переговорів громад щодо реального об’єднання ще лише розпочинається – і не тільки у Перечинському і Великоберезнянському, а й в усіх районах області.

Офіс реформ у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp