Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Небайдужі закарпатці та Омбудсмен стали на захист біженки із Сьерра-Леоне

30 липня 2015 р., 20:17

Для жінки та її сина зібрали допомогу, а Омбудсмен тримає "руку на пульсі"

26 липня 2015 року в Ужгороді темношкіру жінку не впустили до маршрутного таксі, а мешканці викликали правоохоронців, які застосували до неї спеціальні засоби (кайданки). Зі слів жінки, працівники міліції після прибуття за викликом на автовокзал, тримали її в кайданках біля півгодини.

На прикрий випадок расової дискримінації одразу відреагував регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України зі зв’язків із громадськістю у Закарпатській області Олег Григор’єв.

Йому вдалося з’ясувати, що молода жінка − Асі, якій 23 роки, приїхала в Україну зі Сьєрра-Леоне з дитиною – восьмимісячним хлопчиком. Зараз вона тимчасово перебуває в Україні, поки не отримає статус біженця. Свої щоденні поїздки молода жінка мотивувала тим, що у неї взагалі немає грошей та одягу, і тому в Ужгороді вона жебракує.

У цьому зв’язку, регіональний координатор Уповноваженого зауважує, що всі шукачі притулку, які перебувають на Закарпатті, соціально незахищені. На жаль, не зважаючи на закон, вони часто обмежені у праві на соціальну допомогу та освіту. Незрозуміло, наприклад, чому дотепер жоден соціальний працівник чи спеціаліст по роботі з іноземцями не допоміг оформити молодій жінці допомогу у зв’язку з народження дитини, адже це порушення права на соціальну допомогу, яку вона має отримати за законом.

Слід зазначити, що на відміну від представників органів державної влади, громадськість зі співчуттям відгукується на ту ситуацію, в яку потрапила Алі із маленьким сином. Так, волонтери вже зібрали речі, гроші та їжу для маленького сина жінки.

Сьогодні разом із офіційним представником Почесного консула Сьєра-Леоне в Україні, перекладачем та монітором НПМ Олег Григор’єв відвідає Перечинський пункт тимчасового розміщення біженців, де наразі перебуває Асі з маленьким сином, щоб передати зібрані волонтерами гроші, речі та їжу.

Водночас, проводяться службові розслідування щодо факту відкритої дискримінації по відношенню до іноземців та осіб без громадянства.

Справа перебуває на особистому контролі Уповноваженого з прав людини.

Уповноважений ВРУ з прав людини


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp