Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Хустяни річку від сміття звільняли (ФОТО)

2 серпня 2015 р., 10:25

На вчорашній толоці

У суботу, 1 серпня, небайдужі до рідного міста хустяни, радо відгукнулися на ініціативу знаного місцевого підприємця Олександра Бордея і взяли участь у прибиранні берегів річки Хустець. Добре потрудившись, люди довели, що готові зробити свій внесок у вирішення цього проблемного питання.

 

- Ми здогадувалися, що сміття буде багато, але коли взялися прибирати зрозуміли, що його набагато більше, ніж ми уявляли. Шкода, що наші громадяни спочатку отак засмічують місто, а потім жаліються на його забрудненість, -ділиться враженями одна з активісток Аліна.

 

Стихійні сміттєзвалища, сухостійні аварійні дерева, каналізаційні стоки прямо в русло річки та вкриті фекаліями береги одразу за МАФами в сторону поліклініки — все це призводить до замулення та забруднення Хустеця, погіршення якості поверхневих вод. В прибережній смузі накопилося багато сміття, твердих побутових відходів, все це під час дощів потрапляє з Хустеця в Тису.

«У нашому суспільстві не прогрес, а регрес. Я бачила світлину Хустеця, зроблену у 30-х роках. Довкола така краса, ковані перила через місток. А що маємо зараз!? Причому, у ситуації, що склалась, частково винні ми самі, бо дозволяємо іншим плювати у власний «колодязь», – зазначає одна з волонтерок Наталія Кошинська.

Слід зазначити, що на реалізацію проекту регулювання річки Хустець було виділено 9 млн. 534 тис. і 674 грн., про що свідчить інформаційне табло. Тобто, якщо вірити офіціозу, кошти на цю благородну мету «освоїли» ще у 2012-2013 рр.

«Ми не можемо бути сторонніми спостерігачами цих негативних процесів, та просто осторонь чекати, поки хтось наведе лад у нашому місті. Ми повинні змінити ставлення людей до річок і водойм. Виховувати культуру. Привчати не смітити. Якщо хтось важко навчається, запроваджувати штрафи. Річка Хустець, що протікає через центр міста – це, як і центр Хуста, як і кожна вуличка — обличчя наших мешканців», – переконаний Олександр Бордей.



Пан Олександр поставив за мету не тільки подбати про санітарний стан річки, а й вирішити проблемне питання каналізаційних стоків на прикладі проект з Угорщини. Він, до речі, показав свою ефективність та запросто може бути адаптований у нас.

Ідейний натхненник екопроекту «Чистий Хустець» висловив вдячність усім, хто долучився до прибирання та висловив готовність до співпраці у всіх питаннях, що стосуватимуться благоустрою міста над Тисою.

«Вдячний всім землякам, хто потрапив свій час та долучився до важливої для нашого міста екологічної ініціативи.- говорить О.Бордей.- Це, зокрема, Шевчук Нікіта, Бісун Едік, Кошинська Наталія, Попадинець Василь, Ланцфер Алла, Гук Степан, Колодзинська Людмила, Анишинець Саша, Хмара Аліна, Гавянець Михайло, Гавянець Степан, Бабич Іван, Недзельська Оксана, Недзельська Жанна, Боднар Олександр, Теплухін Ваня, Баранов Артем, Костянець Юрій, Ревуцька Оксана, Сава Віталій. Сподіваюсь, нікого не пропустив».

До слова, участь в акції взяв і юнак з Донбасу Артем Баранов, для якого Хуст вже став рідним. Його завзяттю і активності могли б позаздрити й дорослі.

Є сподівання, що праця небайдужих активістів знайде підтримку і в інших жителів Хуста, бо місто з багатющою історією заслуговує бути ошатним, красивим, милувати око як пересічних містян, так і приїжджих туристів.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp