Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатців, які хочуть стати полісменами, тестуватимуть по-американськи

2 серпня 2015 р., 13:23

Вже в перший день зареєстровано понад 600 заяв охочих працювати полісменом

Всього мають відібрати 230 хлопців і дівчат, але вже в перший день зареєстровано понад 600 заяв З понеділка на будівлі ОДА з’явилися два величезні банери з написом «Моя нова поліція – тут» – відтак стартував набір до її лав, який триватиме 2 тижні. Але вже в перший день прийому анкет охочих виявилося більш ніж достатньо, видно, що конкурс буде серйозним. Які критерії при цьому враховуватимуться, хто відбиратиме претендентів і взагалі коли зможемо побачити перші результати реформування – обговорювали на «21 каналі-Ужгород» у програмі «Четверта влада». Найцікавіше з ефіру пропонуємо нашим читачам. Головна зміна має бути не в зовнішніх ознаках, а в довірі людей Ведучий Петро Гойс зібрав у студії ключові фігури, дотичні до формування нового поліцейського підрозділу, – куратора проекту на Закарпатті, депутата Верховної Ради й журналіста Мустафу Найєма, начальника УМВС України в Закарпатській області Сергія Князєва та голову Громадської ради при УМВС краю Миколу Железняка. 

Розпочалася програма з відеосюжету опитування ужгородців на предмет їхньої довіри до міліції. Думки звучали різні. Хтось каже: довіра є, не треба судити за окремими особами про всю структуру. Інші, і їх більшість, старій міліції зовсім не довіряють. Власне, такий стан справ – одна з причин, чому потрібне реформування. 


Тож що поміняється, крім першої букви в назві? Мустафа Найєм переконує: «Головна зміна буде не в зовнішніх ознаках – назві, формі, машинах, а в тому, що через 3-4 місяці люди в таких опитуваннях інакше говоритимуть про поліцію. Я це знаю по Києву». Він повідомив, що за останніми уточненими розрахунками в нову поліцію для Ужгорода, Мукачева й траси між ними потрібно 230 чоловік. І хоч ідеться поки лише про ці 2 міста, обмежень щодо місця проживання претендентів нема. Правда, забезпечувати житлом іногородніх не передбачено, тож людина має наперед прораховувати, «потягне» вона винаймати квартиру чи ні. До речі, нардеп підкреслив: нинішні правоохоронці на рівних умовах теж можуть подавати анкети. У підсумку тільки найкращі з претендентів мають потрапити у поліцію. Конкурс – не тільки для майбутніх поліцейських, а й для тих, хто їх навчатиме І все-таки, як відбуватиметься відбір? На це запитання, знов-таки, відповів Мустафа Найєм: «Поки до 11 серпня приймаємо анкети, враховуються тільки критерії, вказані в них: вік (21 – 35 років), відсутність судимості, водійські права й громадянство України. А далі йдуть тести. Перший стосується загальних навичок – уміння аналізувати, приймати рішення в стресових ситуаціях, узагальнювати тощо. Якщо людина проходить його, йде тест на фізичну підготовку, військово-лікарська медкомісія. І останній тест – психологічний, визначає ціннісний і психологічний портрет людини: чи вона придатна до такої роботи, чи схильна до насильства й застосування зброї тощо. Ці тести системи MMPI-2 підготовлені Массачусетським університетом (США), там 600 питань, які дають ціннісний портрет того, хто на них відповідав. Пройшовши все – а це важко, – людина ще має співбесіду з комісією. 

В її складі – психолог, спеціаліст системи MMPI-2, оперативник, який оцінюватиме потенціал претендента як поліцейського, і 2 представники громадських організацій. Це робиться для того, щоб ми всі разом несли відповідальність за кожного з обраних». Нардеп підкреслив, що така система придумана не в нас – це зарубіжний досвід, який дав результати у США, Німеччині, Польщі, то чому б не спрацював в Україні? Він упевнений, що 3-х місяців достатньо, щоб людина, маючи потрібні здібності, пройшла правову й тактичну, комунікаційну й ціннісну підготовку, тож у листопаді нові поліцейські мали б уже з’явитися на Закарпатті. Цікаво, що конкурс буде не лише для майбутніх поліцейських, а й для тих, хто їх навчатиме. Лектори будуть і місцеві, і київські, і львівські, ба навіть іноземці. 6 днів на тиждень протягом 3-х місяців студенти проходитимуть підготовку на базі, з якою поки остаточно не визначилися – є намічені три об’єкти, але вибір за керівником закарпатської міліції. До слова, першим днем прийому заяв гості (а в студії вони були у понеділок під вечір) залишилися дуже задоволені. Уже станом на 16-ту набрали до 500 анкет (до закриття їх стало 625). Із претендентів 67% мають вищу освіту, 69% бажаючих стати поліцейськими – хлопці, 31% – дівчата. Останніх набирають чимало, бо в них легше виходить бути ввічливими й відкритими. Чи обійдеться без кумівства й заздрості? Ведучий Петро Гойс погодився, що описаний підхід при наборі поліцейських має певну антикорупційну складову, але на Закарпатті уявити відбір без кумівства все-таки важко. На що Микола Железняк парирував: «А кому як не закарпатцям знати, що таке поліція – поруч кордони, і як тільки ми їх перетинаємо, всі зразу пристібають паски безпеки, не кидають недопалки, поводяться культурно. 


А чому? Бо там люди платять зі свого гаманця за власні вчинки. І там нема «брат-сват». У нас це проблема, бо живемо в місті, де практично всі один одного знають. Після Майдану до складу патрулів вводили цивільних із «Громадського контролю» – і це стало дуже серйозним аргументом». Він наголосив, що поліція не може бути іншою, ніж суспільство, в якому вона твориться. Але громадськість краю підтримуватиме нові віяння і, як і раніше, ходитиме з правоохоронцями в спільні патрулі, критично ставитиметься до негараздів, якщо такі виникатимуть. «Проте мене цікавить також захищеність наших поліцейських. Бо об’єктивно нам потрібні й нова прокуратура та новий суд. І це питання відкриті», – підкреслив керівник Громадської ради. Ще одне болюче питання, яке обговорювали в ефірі: чи не буде банальної заздрості до поліцейських, яким обіцяють хорошу зарплату, з боку «старої» міліції? Сергій Князєв запевнив: «Ми вже тиждень пояснюємо своїм співробітникам, що в поліцію просто так – взяли й перевдяглися – не перейдемо. Тому потрібно перебудовуватися вже зараз. Я заклопотаний тим, щоб наша українська міліція, яка стане поліцією, була не гірша, ніж у сусідів, а може, й чимось краща – бо я її патріот. Усе життя пропрацював у кримінальній міліції. Так, є багато питань до правоохоронців, але є й справжні подвиги. Ці мурашки, невидимі для загалу люди, тягнуть величезну роботу, захищаючи наш спокій. Бо патрульні, яких ми бачимо, – це тільки перший ступінь у поліції, основа. Звідси братимуть кадри в кримінальну міліцію, реформа якої теж не за горами». Керівник крайового УМВС повідомив, що оскільки нові поліцейські поєднають функцію патрульних на вулицях і дорожньої міліції, підрозділ ДАІ м. Ужгорода, очевидно, переформатують, щоб не було дублювання. ДАІшникам знайдуть іншу роботу в системі, адже перебудова в поліцію відбуватиметься не за один день. А Мустафа Найєм із приводу зарплат зауважив: «Я як народний депутат отримую 5100 грн. Поліцейські патрульні в Києві матимуть 8 тисяч. Чи я з ревністю до цього ставлюся? Ні, це мій вибір. Достойна зарплата – протидія корупції. Але в першу чергу людина має підходити нам ціннісно». Звідки гроші? З огляду на те, що закарпатський поліцейський підрозділ створюється позапланово, фактично, у зв’язку з мукачівськими подіями, всіх цікавить питання його фінансування. Виявляється, весь проект із самого початку передбачав донорські вливання. США й Канада частково проплачують підготовку й технічне забезпечення, а почасти витрати ляжуть на бюджет, зокрема велика стаття видатків – зарплата. В листопаді-грудні крайовим поліцейським ці гроші вже треба буде виплачувати, але вони не заплановані – треба вносити зміни до бюджету. 

Проте Мустафа Найєм у цьому плані оптимістично налаштований. Він також підкреслив, що має повну підтримку керівника закарпатської міліції у вирішенні всіх питань – у інших областях не завжди так виходить. Але при цьому звернувся до підприємців і нардепів: «Ця поліція не буде напряму ні в кого нічого брати, при тому, що нам дуже потрібні наручники, учбові форти й багато чого іншого. Що зможе – забезпечить Київ, що зможе – УМВС. Місто маленьке, і щоб із самого початку не спаплюжити проект (бо хтось, приміром, щось подарував, а взамін його не оштрафують за неправильно припаркований автомобіль) – пронесемо поліцію чистою. Це як дитина: вона не завжди знає, звідки береться їжа, але вона має їсти». 

Утім, в усього цього проекту є одна велика проблема – поки що Президент Порошенко не підписав закон про національну поліцію. І хоч патрульні в тому ж Києві продовжують працювати на основі закону про міліцію – це не додає балів. Та всі троє гостей наприкінці програми запевнили, що вірять в успіх реформи – за принципом «очі бояться, а руки роблять» вона таки має відбутися. Барометр громадської думки теж показав позитивні очікування стосовно поліції, тож за кілька місяців, сподіваємося, вже будуть перші гарні результати.

21 канал

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp