Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатцям нагадуть про обережність з грибами

4 серпня 2015 р., 15:53

Грибникам варто бути пильними

Висока гора Кам´янка з 1578-метровою вершиною манить кожного в свої обійми. Вона альпійського походження, більша частина покрита камінням. Можливо звідси й пішла назва гори. На самій вершині Кам´янки стоїть бетонний стовп, де неодноразово встановлювався жовто-блакитний прапор України.

На гору можна піднятись з будь-якої сторони по маршруту «Синевирський перевал – г. Кам’янка – г. Озірна – Синевирське озеро» - протяжність 8 км., маршрут пішохідний, обладнаний інформаційними знаками, маркований. Стежка в’ється середньовіковим, пристигаючим смерековим лісом. Подорожуючи маршрутом, перед зором відкриваються захоплюючі краєвиди на села Тереблянської долини та красу навколишніх гір. Проходячи стежкою є місця відпочинку з природними джерелами.Існує легенда про походження гори Кам’янки:

« На північ од Нижнього Синевира поступово підвищується гора Кам’янка.

Давно, дуже давно, коли там, де Нижній Синевир, були густі ліси, оселилися тут розбійники. Вони були такі сильні, що коли йшли на розбій, то від господаря взяв хоч котрий з них вола на плечі й одніс куди лиш хотів. Потім ходили аж до великих міст, там розбивали цілі скарбниці та носили у склепи під Кам’янкою. Пограбували не один монастир і не одну церкву привели в глум.

Люди не могли проти них нічого вчинити. Під Кам’янкою мали свої посілості, там випасали загарбану худобу й там жили собі спокійно. На верх Кам’янки не могли дістатися, бо каміння весь час зривалося й не раз засипало їх багаті склепи, які мусили знов обновляти.
Слід пам'ятати, що гриби можуть стати небезпечним продуктом харчування і призвести до отруєння, а іноді – й до смерті. Токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, які містяться в грибах, викликають отруєння організму. Основними причинами отруєння грибами є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів. Щоб запобігти отруєнню, перш за все, потрібно бути уважним до свого здоров'я, збирати гриби тільки ті, які добре відомі, що вони їстівні. Не слід брати гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, хоч якими б апетитними вони не здавалися. Не треба збирати ушкоджені гриби, зів'ялі, червиві або ослизлі. Не порівнювати зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності. Не можна куштувати сирі гриби на смак. Слід також знати: гриби потрібно готувати в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. Кип'ятити гриби 7-10 хв. у воді, після чого відвар злити. Лише тоді можна варити або смажити. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть спричинити дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довгий час зберігали, обов'язково прокип'ятіть протягом 10-15 хв.

Якщо після вживання грибів, через одну-чотири години помітні симптоми: нудота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, це говорить про те, що отруєння грибами сталося. В такому випадку щонайперше потрібно викликати швидку медичну допомогу. Не очікуючи її прибуття, промийте шлунок. Для цього треба випити 5-6 склянок кип'яченої води, після цього викликати блювоту. Випити 4-6 пігулок активованого вугілля. Щоб відновити водно-сольовий баланс, треба випити злегка підсолену воду або міцну каву. Обов'язково з'ясуйте, хто ще їв гриби, щоб також вжити профілактичних заходів.

Під час отруєння грибами забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а особливо алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику. Забороняється також знімати симптоми будь-якими іншими видами самолікування.

Ніколи не довіряйте помилковим судженням щодо грибів, якщо не впевнені в них. Пам'ятайте про це та будьте обережні!

НПП "Синевир"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp